Neljapäeval algab registreerumine “Teeme ära” talgupäevale

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeme Ära 2008.
Teeme Ära 2008. Foto: Maris Uusna

1. mail saab meist igaüks oma tegudega näidata, milline Eestimaa paik või teema on talle tõeliselt südamelähedane. Alates kolmapäevast avaneb registreerumine “Teeme ära” üleeestilisele talgupäevale.

Praeguseks juba ligi 400 tegusat eestimaalast kutsuvad lähemaid ja kaugemaid inimesi endale 1. mail talgutele appi.

Sellel aastal ei ole ühte läbivat teemat, vaid igaühel on võimalik leida kodukandis üles see kõige olulisem koos tegemist väärt asi ning see talgutena üles seada. Appi saab minna oma kodukohta, aga ka kaugemale.

Lääne-Virumaal tuleb praeguse seisuga talguid rohkem kui kakskümmend, kus kaasa lüüa.

Emumäel saab koristada mõisaparki, ehitada kiviaeda ning püsti panna ilmajaama. Väike-Maarjas leiab aga aset hoopis kevadine kaltsupidu, kus saab vanadest riietest valmistada kaltsuvaipa, aga küsida ka taaskasutuse vallas personaalset moenõu. Päeva lõpus on uhke moeetendus ja tantsupidu.

Loodusesõbrad kogunevad korrastama loodusradu, rannaääri ja mõisaparke.

Hiiekalda talu juures saab olla osaline rituaaliplatsi ehk hiiekoha ehitamisel ja sissepühitsemisel, kuhu hiljem on kõigil vaba voli tulla.

Talgupäev on hea võimalus võtta ette tavapärasest suuremaid töid ja kutsuda ka kaugemalt inimesi appi.

Mõnes paigas Eestimaal on ette võetud kultuurimälestiste kordategemine, et nii endale kui kaugemalt tulijatele oma kodukandi minevikku ja kultuurilugu kõige otsesemal moel tutvustada.

“Talgud kannavad endas ühise kogukonnana elamise ja tegutsemise väärtust, see pole midagi uut meie kultuuris. Sellest päevast saab igaüks teha oma kodukandiga ja selle inimestega taastutvumise päeva, oma juurte juurde tagasi mineku retke,” ütles Piret Lõuk Eesti muinsuskaitse ümarlauast.

Talgukohtade ülesseadmine jätkub kogu aprillikuu, nii et uusi ja põnevaid talgukohti lisandub iga päev www.teemeara.ee lehele vähemalt paarikümne ümber. Nii talgukohtade kui ka talguliste registreerimine lõpeb aprillikuu viimasel nädalal.

Alates tänasest on võimalik ennast talgulisena “Teeme ära” talgupäevale registreerida kodulehel www.teemeara.ee, infotelefonil 59074000, Swedbanki kontorite avalikes arvutites, kus saab täita talgute registreerimislehti, ja avalikes raamatukogudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles