Ekspert: sigarettides leidub seaverd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspert: sigarettides leidub seaverd
Ekspert: sigarettides leidub seaverd Foto: AFP/SCANPIX

Austraalia eksperdi sõnul võivad sigaretid seaverd sisaldada.

Sydney ülikooli tervishoiuteadlane Simon Chapman järeldas seda hiljuti Hollandis tehtud uuringu põhjal, kirjutab news.com.au.

Selle uuringu kohaselt kasutatakse sigu 185 erineval viisil. Üks neist on tubakatööstus, kus sigade veres leiduvat hemoglobiini lisatakse sigaretifiltritesse.

Chapmani arvates peaksid moslemid ja juudid, kellel on keelatud sigade söömine ja tarbimine, olema sigarettidega ettevaatlikud.

«Mingite uskude esindajad peavad seda kindlasti solvavaks, kui avastavad, et sigaretid sisaldavad sigadest saadud aineid. Lisaks moslemitele ja juutidele võivad end puudutatuna tunda ka taimetoitlased,» lausus Chapman.

Teadlase sõnul on seavere kasutamine tubakatööstuse üks kõige paremini varjatud saladusi.

Hollandi uuring paljastas, et sigaretifiltritesse lisatakse sigade veres leiduvat vereproteiini hemoglobiini, kuna see aitab sigaretis leiduvaid kahjulikke aineid neutraliseerida ning kopse kaitsta.

Tubakafirmad on oma kodulehekülgedele riputanud oma toodete kirjeldused ja neis leiduvate ainete nimekirja. Kuid sealt puuduvad mõned ained, mida kasutatakse keskmisest väiksemas koguses, kuid mis aitavad toote kvaliteeti parandada.

Chapmani sõnul on siiani avalikustatud ainult üks sigaretisort, mis kindlasti hemoglobiini sisaldab. Neid sigarette müüakse Kreekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles