Kas Jeesus nägi välja selline?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino surilina
Torino surilina Foto: AP/Scanpix

Teadlased ja kunstnikud tegid kolmemõõtmelise arvutirekonstruktsiooni, milline Jeesus välja näha võis.

Teadlaste sõnul võis Jeesus olla umbes 170-sentimeetrine, mitte aga nii pikk, nagu teda renessansiajastu kunstnikud kujutasid, kirjutab The Telegraph.

Uurijad kasutasid Jeesuse kuju loomiseks tänapäeva 3D arvutitehnoloogiat. Aluseks võeti Torino surilinal kujutatu.

Jeesuse rekonstrueerimine võttis aega, kuid olles esimene selline kolmemõõtmeline kujutis.

The History Channelil valmis sellest ka kaheosaline sari «The Real Face of Jesus».

«Kui tahta Jeesuse nägu teha ning saada tõesti see nägu, siis tuleb aluseks võtta Torino surilina. Meil oli näo kohta üsna palju informatsiooni, mida me samuti arvesse võtsime. Arvan, et saime pildi, mis enam-vähem vastab sellele, milline Jeesus välja näha võis,» lausus projekti kunstnik Ray Downing.  

Downing jätkas, et surilinal olev kahemõõtmeline kujutis muudeti arvutis kolmemõõtmeliseks.

«See surilina oli väidetavalt keeratud ümber Jeesuse surnukeha. Kujutasime ette, kuidas ta seal välja näha võis ning panime pildi kokku,» selgitas kunstnik.

Torino surilina autentsuse üle on vaieldud juba pikka aega. 1988. aastal tehtud süsinikuuring näitas, et see võib pärineda keskajast – aastatest 1260 – 1390. Mitmete uurijate arvates on see keskaegne võltsing.

Samas on paljud selle uuringu kahtluse alla seadnud, kuna seda lina on sajandite jooksul parandatud pärast tulekahjus või vees kannatada saamist.

Torino surilina saab alates aprillist jälle Torino katedraalis näha.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles