Tund aega liikumist päevas hoiab naise kaalu normis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tund aega füüsilist aktiivsust päevast aitab normaalkaalu hoida.
Tund aega füüsilist aktiivsust päevast aitab normaalkaalu hoida. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui soovid elu lõpuni olla terve ja püsida normaalses kaalus, siis peaksid liikuma vähemalt kuuskümmend minutit päevas. Paarist reipast jalutuskäigust täiesti piisab, kinnitab värske uuring.


Harvardi meditsiinikooli professor I-Min Lee arvab, et me keskendume praegu liialt sellele, mida me sööme, et kehakaalu kontrolli all hoida. Selle asemel tuleks meil mõelda ka sellele, kui palju me liigume, vahendab Dagens Nyheter.

Professori kinnitusel tuleb kõigil, kes soovivad oma praegust kaalu hoida, olla füüsiliselt aktiivne tund aega päevas.

Valdav osa inimesi võtab keskikka jõudes kaalus juurde. Ning kuigi jagatakse palju nõu selle kohta, kuidas edukalt kaalus alla võtta, siis seda, kuidas kaalutõusu vältida, nii palju uuritud ei ole.

Teadlased jälgisid 34 000 keskealist Ameerika naist kolmeteistkümne aasta jooksul. Naised raporteerisid regulaarselt oma kaaluandmeid ja seda, kui palju nad liikusid. Nad sõid nii nagu ikka.

Uuringu kestel võtsid naised kaalus keskmiselt kolm kilo juurde. Iga kümnes naine suutis kaalu säilitada või siis võttis pisut juurde. Need olid naised, kes uuringu algul normaalkaalus olid (kehamassiindeksiga alla 25).

Uuringus osalenud naised liikusid keskmiselt tund aega päevas. Nad käisid jalutamas, sõitsid jalgrattaga, tantsisid või mängisid lastelastega. Nad liikusid mõõdukalt ning sellest piisab, et ülekaalu vältida, usub professor Lee.

Paraku ei olnud ühest tunnist liikumisest abi neile, kes juba olid ülekaalus. Neil naistel tuleks liikuda vähemalt tund päevas ning samal ajal ka kaloreid vähendada.

Uuringu tulemusel on võimalik anda naistele lihtsaid ja konkreetseid nõuandeid kaalus alla võtmiseks ja normaalkaalus püsimiseks.

Normaalkaalus naine (kehamassiindeks alla 25)

Jaluta reipalt või sõida jalgrattaga rahulikus tempos kolmkümmend minutit, et vähendada muuhulgas südameveresoonkonna haiguste riski.

Tõsta liikumisaega tunnini, kui tahad pikemas perspektiivis kaalu hoida, ilma et peaksid toidukoguseid vähendama.

Jalutamise võid asendada pooletunnise treeninguga, näiteks mängida tennist, joosta või ujuda.

Ülekaalus naine (kehamassiindeks üle 25)

Hoia kaalu.

Jaluta reipalt või sõida jalgrattaga rahulikus tempos vähemalt kolmkümmend minutit, et vähendada muuhulgas südameveresoonkonna haiguste riski.

Tõsta liikumisaega tunnini ning vähenda tarbitavate kalorite hulka, kui soovid kaalus alla võtta.



Kehamassiindeksi (KMI) arvutamiseks jaga oma kehakaal (kilodes) keha pikkuse ruuduga (meetrites). Näiteks: 85 kilo : (1.80 x 1.80) = KMI 26.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles