Mida teie arvate tõusikutest?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Ülo Josing / ERR

Maire Aunaste reedeõhtune jutusaade «Mida teie arvate?» lahkas tõusikute teemat ning puuris sõltuvust nimetrendidest ja ilubrändidest.


Ekspertidena avaldasid saates arvamust muusik Andres Sõnajalg, ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, luuletaja Jürgen Rooste, nõustaja Ülli Kukumägi ja etiketiõppejõud Maaja Kallast.

Tõusikute teema alustuseks arvas Maaja Kallast, et kuldset kotti ihkavad tõusikud teda ei häri, küll aga teevad talle muret vaimsed tõusikud. Ka praegune lugemisaasta on tõusikute pärast, kes kodus raamatutki lahti ei tee. Neid Maaja ei salli.

Ülli diagnoos oli lihtne: tõusikud on kodanikud, kes sisemisi puudujääke kompenseerivad välistega.

Ülli arvas ka, et eduinimesed ehk rikkad ei pea kindlasti olema tõusikud, pigem on nii, et on olemas inimesed, kes tahavad midagi teha ja need, kes ei viitsi midagi teha.

Andres Sõnajalg on samuti kogenud nii enda ülistamist kui põhja tõmbamist. «Kui me naistele kunagi sünnipäevaks valged autod ostsime, siis saime aru, et Eestis on see ikka liig. Ühiskonnas on teatud piirid, millest üle ei tohi minna. Ameerikas võib edukas inimene sõita ka kallima autoga, seda ei panda pahaks.»

Kuna räägiti ka ilulõikuste ja -protseduuride trendist, küsis Maire Andreselt, millal Siiri ja Viivi näole kortsud ilmuvad - nad näevad ju ikka välja kui kahekümnesed. 

«Kas see ilus olemine on teie ühine otsus? Et klantspaberile pääseda?» uuris Maire. Andres seda ei kinnitanud, öeldes, et nad tahavad pigem teineteise jaoks ilusad välja näha.

Räägiti ka riidebrändidest - näiteks mis brändi kanda, et üldse trenni sobiks minna. Maire ei julgegi selle pärast võsa vahelt välja minna, sest tal pole midagi piisavalt trendikat selga panna.

Maire arvates on see brändide jahtimine iseloomulik eelkõige eestlastele ja idaeurooplastele. Näiteks Ameerikas seda küll ei ole, väitis Maire ja tõi näite, et isegi kuulus näitleja Keanu Reeves jookseb selliste tossudega, mida eestlane iialgi jalga ei tõmbaks.

Ülli kinnitas, et maailmas väga edukad inimesed näevadki mõnikord pisut kummalised välja.

Tõusikute puhul kardab Maaja kõige rohkem, et lapsed ära rikutakse.

«Lapsi saab ära rikkuda ka siis, kui sul üldse raha ei ole. Kui sul ka on võimalusi, siis on lastel isegi raskem kasvada, sest teda nö rünnatakse ka väljastpoolt. Lastele ei tohi palju raha anda,» rääkis Andres.

«Kui vanemad on rumalad, siis nad rikuvad lapsed ära, olgu nad vaesed või rikkad,» arvas ka Ülli.

Andrese arvates ei ole õnn seotud rahaga, kuigi raha puudus võib mõnikord teha õnnetuks. «Kui tulevad rasked ajad, siis on kaks võimalust - kas pere ja suhted muutuvad tugevamaks või purunevad. Usun, et praegu on vaimse ärkamise aeg ja kui inimesed sellest välja on tulnud, siis muutub maailm palju kaunimaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles