Rakvere teater näitab Pärnus oma uuslavastusi

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„39 astet“ viib 1930. aastate Inglismaale.
„39 astet“ viib 1930. aastate Inglismaale. Foto: Alan Proosa

Kolmapäeval, 7. aprillil mängib Rakvere teater Pärnu Endlas oma kaht värskeimat lavastust.


Kell 12 saavad väikesed teatrihuvilised Küünis osa Andrus Kivirähu lasteloost „Kaelkirjak“, mille on lavastanud, kujundanud ja dramatiseerinud Marion Undusk. ”Kaelkirjak” on lugu väikesest tüdrukust Kaist, kelle toas valitseb täiesti enda maailm, kus kõik on võimalik. “Selle loo keskmes on fantaasia - lapse fantaasia, millel pole piire ja milles on kõik võimalik. Minule on see kõige huvitavam ja õigem fantaasia üldse,” ütleb Undusk. „Kaelkirjaku“ animatsioonid on teinud Magnus Vulp ja tükis mängivad Natali Lohk, Anneli Rahkema, Erni Kask ja Tarvo Sõmer.



Seoses lavastusega veetis näitleja Natali Lohk päeva lasteaiaski. „Proovides on raskusi tekitanud just ettekujutus, mismoodi on olla kuueaastane laps, sest tegemist on vahepealse eaga, kus enam ei olda titad, aga teismeliseiga veel ei ole.“ Lohk tegi kaasa lõunauinaku ja kõik vähegi lasteaia päevakavva kuuluva. Tantsides näiteks liikumistunnis polkat, valssi, tangot ja rokki ning lauldes muusikatunnis.



Kell 19 jõuab Endla suures saalis publiku ette aga üks West Endi ja Broadway viimaste aastate hitte: palju auhindu pälvinud spioonikomöödia „39 astet“.



See ülikiirete pööretega koomiline ja romantiline seikluslugu põhineb John Buchani kriminaalromaanil ja selle järgi vändatud Alfred Hitchcocki filmil. Lavaversiooni autori Patrick Barlow’ soovil mängitakse kogu lugu nelja näitlejaga



„39 astet“ viib vaatajad 1930. aastate Inglismaale, kus loo kangelane Richard Hannay, elust tüdinenud ja kergelt suitsiidne dändi, peab olude sunnil päästma nii enda kui kodumaa saatuse.



Salapäraste kurjategijate takistamisel kohtub mees mitme võluva daamiga ja leiab lõpuks oma elu armastuse. Kiired autod, verdtarretavad mõrvad, kümned koomilised tegelased, lennuõnnetus otse laval, rongipõgenemised, kaunid naised, külmaverelised reetmised ja õrnad armumised on murdosa sellest, mis spioonifilme parodeerivas komöödias lavale jõuab.



Seikluse on lavastanud Kati Kivitar, kunstnikutöö on teinud Rosita Raud, valguskunstnik on Eve Teras ning muusikaline kujundaja Tarmo Kesküll. 39 rolli esitavad Liisa Aibel, Velvo Väli, Peeter Rästas ja Üllar Saaremäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles