Paavianid eelistavad pinot noire`i

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiad paavianid viinamarjade keskel
Maiad paavianid viinamarjade keskel Foto: AP/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigis Kaplinna lähistel asuvate viinamarjaistanduste nuhtluseks on paavianid, kes käivad seal viinamarjadega maiustamas.

Viinamarjakasvatajate kinnitusel on ahvide eriliseks lemmikuks pinot noire viinamarjasort, kirjutab news.com.au.

Vahel eelistavad paavianid ka chardonnay sordi marju. Nii või teisiti saavad ahvid viinamarjadest joobe.

Viinamarjakasvatajad on kasutusele võtnud elektriaiad, kuid need kavalaid ahve tagasi ei hoia.

«Paavianitele on küpsed veiniviinamarjad lausa taeva kingitus. Huvitaval kombel eelistavad nad pinot noire´i millest valmistatud veinid on praegu väga populaarsed,» selgitas Kaplinna ülikooli uurija Justin O´Riain.

La Terra de Luc viinamarjakasvatusmõisa tegevjuht Francois van Vuuren sõnas, et ahvid valivad söömiseks parima kvaliteediga viinamarjakobarad. Need, mis ei ole neile maitsenud, viskavad loomad maha.

Van Vuuren lisas, et selle tõttu läheb 12 tonnisest saagist veerand komposti.

Lõuna-Aafrika Vabariigi viinamarjakasvatajad on ka varem ahvide vastu võitlema pidanud, kuid viimasel ajal on paavianid lihtsalt jultunuks läinud.

Põhjus võib olla selles, et paavianite elukohaks olevaid metsi on maha võetud ning nad on sunnitud süüa mujalt otsima. Paavianite endistele elualadele on näiteks viinamarjaistandusi rajatud.

Viinamarjakasvatajate sõnul on tihtipeale istandusest avastatud joobes ahve, kes varjulises kohas peatäit välja magavad.

Elektriaedadest ei ole kasu, sest paavianid kaevavad end nende alt läbi.

«Oleme märganud, et kui ahv saab aiast elektrilöögi, siis ta samal päeval enam tagasi ei tule. Kuid järgmisel korral on ta targem ning leiab mooduse, kuidas viinamarjadeni jõuda,» selgitas O´Riain.

Ka on kasvatajad katsetanud madudega ning vahel on neist paavianide eemalepeletamisel isegi kasu olnud.

Osa viinamarjakasvatajatest on istutanud viinamarju aedadest väljapoole, lootes et ahvid ei viitsi aeda sisse trügida vaid eelistavad sealseid viinamarju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles