Piruka põhjaks tee eelkergitusega pärmitainas.
Rahvuslik einepirukas
Eelkergitusega pärmitainas
Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama), lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi ja 400 g jahu.
Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kaetult kerkima. Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.
Peale seda lisa tainale 2 lahtiklopitud muna, 1,5 tl soola, umbes 450 g jahu, 1, 5 dl õli.
Sega mikseri tainakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval või radika peal, kuni tainaskerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib tainas kiiremini!
Kate
1 karp kodujuustu
puhastatud vürtsikilusid
2 hakitud sibulat (1 valge, teine punane)
5 keedetud muna
marineeritud kurke
Kata tainas hakitud muna ja kodujuustuga, laota peale hakitud sibulad, kilufileed ja marineeritud kurgid.
Küpseta 200-kraadise ahju keskmises osas, kuni tainaosa oli pruun nii pealt kui alt.