Galerii: Louvre sai tänapäevase laemaalingu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cy Twombly laemaaling Louvre´is
Cy Twombly laemaaling Louvre´is Foto: AP/Scanpix

Prantsusmaa kuulsa Louvre´i muuseumi lagedel on stseene nii kuulsatest lahingutest, müütilistest tegelastest kui ka keerubitest.

USA kunstnik Cy Twombly lisas sinna oma nägemuse, mis on keerukatest maalingutest palju lihtsam, kirjutab AP.

Twombly on alles teine kunstnik, kellel Louvre´i laele maalida on lubatud. Esimene oli 1950. aastatel Georges Braque.

Twombly maalitud 400 ruutmeetri suuruse lae põhitoon on sügavsinine, millel on ümarad sõõrid ning kreekakeelsed antiik-Kreeka skulptorite nimed.

Prantsusmaa kultuuriministri Frederic Mitterrand`i arvates on sellel lael kujutatud päikesesäras merd.

Mitterrand andis kunstnikule ta teose eest Prantsusmaa kõrge riikliku Chevalier de la Legion d`Honneur autasu.

Alates 1959. aastast Itaalias elavat Twomblyt tuntakse eelkõige tema graffitit meenutavate teoste tõttu. Kunstniku sõnul ei ole ta varem nii palju sinist kasutanud kui Louvre´is.

Twombly selgitas, et ta sai Vana-Kreeka pronksskulptuuride ruumi laemaalinguks inspiratsiooni vandest Hiina trükistest ning Itaalia renessansikunstniku Giotto teostest.

«Leidsin, et sinine koos ümarate kujunditega on piisavalt abstraktne. Lisasin juurde kreeka skulptorite nimed. Tulemus on suurepärane,» lausus kunstnik.

Louvre´i laemaaling valmis tegelikult väljapool muuseumi. See tehti osadena ja pandi tükk-tüki haaval lakke nagu pannakse tapeeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles