Prantsuse filosoof: emadus on naise rõhumine

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastel ei ole kaasasündinud kartust madude ja ämblike ees,  vaid nad võtavad selle väga kiiresti teistelt üle.
Lastel ei ole kaasasündinud kartust madude ja ämblike ees, vaid nad võtavad selle väga kiiresti teistelt üle. Foto: Panther Media/Scanpix

Tänu rinnaga toitmisele, mahepüreedele ja ökoloogilistele mähkmetele on beebidest saanud hirmuvalitsejad, väidab Prantsusmaa bestseller.


Sa tahtsid olla ideaalne ema, sa loobusid oma tööst, šoppamisest, seksist ja kõigest muust, mida sa armastasid, et anda beebile tissi, valmistada püreed ja pesta mähkmeid. Paraku saab sellest kurnav ja valulik kogemus - nõnda arvab prantsuse filosoof Elisabeth Badinter oma uues raamatus, kirjutab Times.

Mida Badinter soovitab? Anna titele piimapudel, pane kas või suits ette või tee üks drink, kui see sulle meeldib. Kasutades rohkem valmis beebitoitu, pabermähkmeid ja erinevaid lastehoiu võimalusi, on sul võimalik oma elu tagasi võita. Vaid nõnda saad sa vabaneda Suurest Rõhujast (nõnda nimetab Badinter beebit).

Badinter usub, et nn maaema ideoloogid ehk rinnaga toitmise või kõrvitsa koorimise propageerijad on ohuks naiste vabadusele.

Badinteri värskeim raamat «Le Conflit, La Femme et La Mère» (Konflikt, naine ja ema) troonib praegu Prantsusmaa raamatumüügi edetabelites, väites muuhulgas, et naised on küll pääsenud meeste võimu alt, kuid seda hävitavamad on uued türannid - nende endi lapsed.

Autor püüab propageerida vana head prantsuse mudelit, mille puhul tehti kõik, mis võimalik - muudeti piim pulbriks, võeti lapsehoidja jne - et takistada lapsukestel vallutamast kogu ema elu.

«Me elame 80 kuni 85 aastat vanaks ning lapsed röövivad sellest 20 kuni 25 aastat,» võrdleb Badinter ning peab seda kehvaks valikuks.

Juba pisikesest beebist saab kodus türann ning meestele teeb see ainult rõõmu, sest see annab neile võimaluse end mugavalt istuma seada ja jalgpalli vaadata, laskmata end häirida ema-lapse vahelisest võitlusest.

Praegu 66-aastasel filosoofil on endal kolm last ja trobikond lapselapsi, kuid ikkagi usub ta, et naine, kes on sünnitanud lapse, on kõigepealt naine ja alles siis ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles