Briti looduspargi staar on albiino vallabi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albiino vallabi
Albiino vallabi Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannias Wighti saarel Seaview Wildlife Encounter looduspargis sündis albiino vallabi, kellest on saanud kohalik staar.

Väike vallabi elab ikka oma ema Erini nahktaskus ehk kukrus, kirjutab Times Online.

Poole aastaseks saades on ta võimeline iseseisvalt elama hakkama.

Töötajad loodavad, et noor kukkurloom tuleb talle suunatava tähelepanuga toime kui park kümne päeva pärast külastajatele avatakse.

«Meie eelmine albiino vallabi oli isane, kes suri 18 kuud tagasi. Arvasime, et enam ei sünni albiinosid. Kuid siis nägi see noor vallabi ilmavalgust ja ka tema on albiino,» lausus Seaview Wildlife Encounter tegevjuht Jules Brittan.

Ta lisas, et noore vallabi sugu on veel kindlaks tegemata, kuna ta elab veel oma ema taskus. Nad on siiani näinud vaid ta pead.

Zooloogide sõnul on haruldastel albiino vallabide looduses ellujäämisšanss ja täiskasvanueani elamine väga väike. Oma ebatavalise värvi tõttu on nad kerge saak dingodele ja rebastele.

Ka  võib neid nende päritolumaal Austraalias kahjustada päikesekiirgus, kuna hele nahk on tundlikum.

«Meie paneme oma albiinole vallabile kõrva-, nina- ja sabakaitse, et ta päikesekahjustust ei saaks. Vangistuses on võimalik selliseid isendeid kaitsta, kuid looduses mitte. Seal peavad nad oma ellujäämise eest võitlema,» selgitas Brittan.

Vallabid on oma sugulastest kängurutest väiksemad, kaaludes kuni 24 kilogrammi. Looduses elavad vallabid kuni üheksa-aastaseks.

Albinism on osaline või täielik värvaine ehk pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning silmade vikerkest samuti hele. Albinootilist isendit nimetatakse albiinoks.

Vallabi ehk bennetti känguru (Macropus bennettii)  kuulub kukkurloomade hulka,  on oma välimuselt ja eluviisilt kängurutega sarnane. Loomal on jõulised tagajalad, väiksed esijalad ja võimas saba. Liigub edasi hüpates.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles