Henry VIII lemmiklaeva uputas umbkeelsus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalaeva Mary Rose jäänused
Sõjalaeva Mary Rose jäänused Foto: Wikipedia.org

Briti ajaloolaste väitel võis kuningas Henry VIII lemmiklaeva Mary Rose`i uputada umbkeelsus ja kommunikatsiooniprobleem.

Ajaloolaste sõnul koosnes selle laeva meeskond mitte inglastest, vaid välismaalastest, kes ei olnud võimelised kapteni inglise keelsetest käskudest  korralikult aru saama, kirjutab metro.co.uk.

Mary Rose uppus 1545. aastal prantslastega peetud lahingus. Laev tegi järsu manöövri ja avatud kahuriluukidest sisse tunginud vesi viis laeva kreeni. Laeva tunginud vesi uputas aluse.

Mary Rose`i vraki juurest leitud inimjäänuste hammaste uurimine näitas, et selle laeva meeskond koosnes enamjaolt Hispaania päritolu meremeestest.

«Kuna meeskond koosnes hispaanlastest, siis ei pruukinud nad saada aru kapteni käsust, et enne manöövri tegemist tuleb kahuriluugid sulgeda,» selgitasid ajaloolane Hugh Montgomery.

Ta jätkas, et lahingu ajal valitses kaos, kõik karjusid ja kahuritest tulistati.

«Lahingumöllus võis tõesti juhtuda, et kapteni käsust kas ei saadud aru,» lausus ajaloolane.

Pool aastat enne Mary Rose´i hukku sattus 600 Hispaania sõdurit Cornwalli ranniku lähistel laevaga karidele. Paljud neist palgati hiljem Henry VIII lemmiklaevale.

Mary Rose´i vraki säilinud osa tõsteti 1982. aastal üles ja konserveeriti. Praegu on see Portsmouthis muuseumis.

Henry VIII (28. juuni 1491 – 28. jaanuar 1547) oli Tudorite dünastiast Inglismaa ja Iirimaa kuningas 1509–1547.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles