Meenutatakse küüditamist

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval, 25. märtsil tähistatakse Haapsalus ja Ristil küüditamise mälestuspäeva lavastusega „Me läksime koidikul ..."


Kuigi nii Ristil kui Haapsalus puuduvad raudteerööpad, ei ole inimeste mälust kustunud selle päeva ja öö õudused. Etenduskunsti kaudu on nii emotsionaalselt kui ka visuaalselt võimalik edastada oma rahva ajalugu.

Põlvkond - kes „õnneks" teab sündmustest ainult mälestuste jutustamise või ajalooõpikute vahendusel, saab tajuda hetkeks, mis siiski sel päeval toimus.

Kõnealuse lavastuse tekstiline osa on kirjutatud konkreetsete juhtumite-mälestuste põhjal. Ürituse eestvedaja on SEE Teater, ent peale SEE Teatri näitlejate osalevad Marina Sillaste lavastatud tükis Haapsalu muusikakooli teatriklass, võimlemiskool Kirke, ansambel Sass, Läänemaa Kaitseliit, Naiskodukaitse ja Kodutütred, kokku pealt poolesaja inimese. Kaasatakse ka publik.

Lavastuse ühte osa mängitakse Ristil kell 12 raudteejaama tagusel platsil, kell 19 toimub etendus Haapsalu rauteejaama esisel, Imperaatori paviljonis ja nn vagunite juures.

Korraldajad paluvad vaatajail kaasa võtta küünlaid: et küüditatuid külmale maale viinud raudteerööpaid enam ei ole, süttib küünaldest "põlev" tee.

SEE Teater sündis 2002. aastal: vastse kollektiivi esimene etteaste oli mainitud aasta 5. juunil, mil etendus Aivo Paljasmaa lavastatud A. H. Tammsaare novelli „Itaalia reis" ainetel sündinud „O sole mio".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles