Telekatses osalejad olid valmis elektrilööke andma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christophe Nick
Christophe Nick Foto: AP/Scanpix

Prantsusmaa psühholoogid kordasid klassikalist psühholoogiakatset, milles testitakse inimese võimet anda teisele tapvat elektrilööki, kui neil seda teha kästakse.

Seekordne katse oli aga maskeeritud telesaateks ning enamik seal osalenutest oleks seda teinud, kirjutab AFP.

Teleprodutsent ja dokumentaalfilmide tegija Christophe Nick ning rühm psühholooge valisid 80 vabatahtlikku telekanali France 2 uude telemängu «Le jeu de la mort» (Mäng surmaga).

Mängijatele öeldi, et nad peavad esitama teisele võistlejale küsimusi ning kui ta valesti vastab, siis anda talle 460-voldine elektrilöök.

Löökide andmist tuli jätkata ka siis, kui teine palub lõpetada või kukub maha.

Vabatahtlikud ei teadnud, et nende vastane oli näitleja, kes tegelikult elektrilööke ei saanud. Saate eesmärgiks oli välja selgitada, kui innukad olid osalejad tapvaid elektrilööke saatejuhi ja vaatajate kannustusel andma.

Tulemused näitasid, et vägagi valmid. 80 protsenti osalenutest jätkas 460-voldise elektrilöögi andmist ka siis, kui vastane juba hakkas teadvust kaotama. Vaid 16 isikut lahkus keset saadet.

«Olime hämmastunud, et nii suur hulk inimesi allus ärgitamisele. Nad püüdsid saatejuhile öelda, et nad peavad selle lõpetama. Seda nad siiski ei teinud,» lausus dokumentaalfilmi tegija Nick.

Üsk katseisikutest rääkis hiljem, et ta nõustus lööke andma hoolimata sellest, et ta vanavanemaid olid natsid samal viisil piinanud.

«Lapsena ma küsisin, miks natsid nii tegid, miks nad sellistele käskudele allusid. Nüüd ei olnud ma natsidest erinev,» lausus katses osalenud Sophie.

«Mäng surmaga» on  Yale`i ülikooli teadlase Stanley Milgrami 1960. aastatel tehtud katse kordus.

Milgrami katses öeldi katsealustele, et nad osalevad mälu uuringus. Katsealused pidid juhendaja näpunäite kohaselt andma elektrilööke, kui vastane ei suutnud mälutesti korralikult teha. Ka Milgrami katses ei antud tegelikult elektrilööke.

Umbes 60 protsenti katsealustest oli valmis andma 450-voldiseid elektrilööke.

Milgrami arvates inimesed allusid käsule, kuna käsu andnut peeti tähtsamaks kui oma suhtumist asjasse. Osaliselt saab sellise käitumise kirjutada selle arvele, et katsealune sai vastutuse veeretada käsu andjale.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles