Ööklubipidajalt mõisteti fonogrammide avaliku esitamise eest välja 700 000 krooni

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsarskaja Ohota sünnipäevatrall klubis parlament 17.10.09
Tsarskaja Ohota sünnipäevatrall klubis parlament 17.10.09 Foto: Jelena Rudi

Sel nädalal jõustus riigikohtu lahendiga kohtuotsus, millega kohustatakse ööklubide Parlament, Panoraam ja Papillon omanikfirmat OÜd Promenum tasuma Eesti Esitajate Liidule (EEL) ja Eesti Fonogrammitootjate Ühingule (EFÜ) 692 902 krooni, mis võrdub fonogrammide avaliku esitamise 2,5-aastase tasuga.


«Pikk kohtusaaga ühe nii seaduskuulekusest kui normaalsetest partnersuhetest kaugele hoiduva ettevõtjaga on nüüdseks läbi. Meil on heameel, et kõik kohtu astmed kinnitasid autoriõiguse seadusest tulenevat kohustust, mis näeb ette, et üldsusele avatud kohas avalikult esitatavate fonogrammide eest tuleb juriidilistel isikutel tasuda ka autoriõigustega kaasnevate õiguste eest esitajatele ja fonogrammide tootjatele,» selgitas EELi tegevdirektor Urmas Ambur.

«Aivar Lepingu juhitav OÜ Promentum on üks neist ettevõtetest, kes on püüdnud aastaid läbi ajada ilma autoriõiguse seadust nõuetekohaselt täitmata ning seetõttu on kasvanud kohtu poolt väljamõistetud summa üsna suureks. Samas on väljamõistetud summa võrdväärne EELi ja EFÜ tasu määrades tooduga, mida Promenumil tulnuks ööklubides muusika mängimise eest maksta ligi kolme aasta jooksul.»

EEL ja EFÜ on kokku leppinud, et toitlustusasutuste ja ööklubidega sõlmib lepinguid EFÜ ja kaubandus- ja teenindusvaldkonnas EEL. Lepingute arv kõneleb täna selget keelt, et enamik ettevõtjaid soovib järgida oma tegevuses autoriõiguse seadust.

Amburi sõnul ei ole EELi puhul tasu mittemaksjatega kohtuskäimine tavapärane tegevus. «Meil on täna ligi 2000 kasutuskohta, kellelt kogume fonogrammide avaliku esitamise eest tasu, mis omakorda makstakse välja valdavalt muusikutest koosnevale liikmeskonnale ja fonogrammitootjatele. Need 2000 kasutuskohta katavad ligi 700 000 ruutmeetrit kaubandus- ja teeninduspindu, mis on Eesti mõistes väga oluline hulk kõigist vastavatest pindadest.»

Amburi sõnul on neid ettevõtjaid, kes muusikute, fonogrammitootjate ja autorite õigustest ei hooli, jäänud aasta-aastalt vähemaks ning sellele aitab ka kaasa kohtute selgesuunaline ja resoluutne seaduste tõlgendamine. Analoogseid otsuseid, nagu nüüd OÜ Promenum puhul, on kohtud teinud varemgi.

Riigikohus otsustas 15.03.2010 mitte menetleda OÜ Promenum poolt ringkonnakohtu lahendi peale esitatud kassatsioonikaebust. Seega jõustus kohtuotsus tsiviilasjas 2-07-51865, mille kohaselt peab OÜ Promenum tasuma fonogrammide avaliku esitamise eest Eesti Fonogrammitootjate Ühingule (EFÜ) ja Eesti Esitajate Liidule (EEL) 692 902 krooni.

EEL ja EFÜ esitasid hagi OÜ Promenum vastu põhjusel, et OÜ Promenum ei soovinud järgida autoriõiguse seadust ja maksta antud valdkonnas kehtivat tasu fonogrammide avaliku esitamise eest. Kohus luges põhjendatuks, et OÜ Promenum peab maksma sarnast tasu, nagu maksavad teised samas valdkonnas tegutsevad ettevõtted fonogrammide avaliku esitamise eest ning rahuldas EEL ja EFÜ hagi nõutud suuruses. Täiendavalt jäid OÜ Promenum kanda menetluskulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles