Last ei tohi karistada!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix.
Sotsiaalministeerium tahab lapsevanemale seadusega keelata lapse löömise. Uurisime, mida arvavad taolisest seadusest Elu24 lugejad?

Sotsiaalministeerium on ette valmistamas lastekaitseseaduse parandust, millega sätestataks selgelt, et laste kehaline karistamine on keelatud.

Ministeerium kavatseb seadust täiendada järgmiselt: keelatud on lapse alavääristamine, hirmutamine ja kehaline karistamine ning karistamine viisil, mis valmistab talle piina või ohustab tema vaimset, emotsionaalset või füüsilist tervist.

Mida arvavad laste peksmisest aga Elu24 lugejad

Lausa jubedad: ...on need vanemad, kes lapsi löövad. Ainult heaga saab kasvatada tugevad ja oma tegude eest vastutavad inimesed.  Olen ise kasvanud ilma vitsata ja oma kaks last samuti... Tublid on!

Kommionu: Minu arust toob vägivald ainult vimma - kujutagem ette, kas ehk nii pole, et need lapsed, kes on lapseeas vanematelt vitsa saanud ka sirgudes kätte ei maksa?

Po to: Sõltub, mida armsa lapse all mõelda. Talupojaühiskonnas oli tõesti - laps ei tohtinud segada ja jalus olla. Tänapäeval peab laps olema enesekindel, et karjääri teha. Peksmine võib muuta arakas, kaotada enesekindluse. Selline laps ei taga vanematele majanduslikku tuge vanaduses.

Täielik vitsa vastane: Need vanemad, kes lastele vitsa annavad, peaks karistada saama.
Sain ise väga palju vitsa lapsepõlves. Oma lastele POLE KUNAGI vitsa andnud ega muudmoodi karistanud. Ja olen kindel, et ka nemad kasvatavad oma lapsi vitsata.
Lapsi saab vitsata kasvatada. On vaja aega nende jaoks. Tean mis räägin.

Kelly: Mina arvan... LAPSE PEKSMINE ON LUBAMATU!

N19: Pole ise kerepeale saanud, ja minu raudne põhimõte on, et oma lapsele ka ei anna.

Huvitav: Kas siis kasvatamise eesmärgil võib ka nt. naisele/mehele ja alluvatele vitsa anda, kui too asjast üldse aru ei taha saada? Oleksite kõik vitsalembesed sellega samamoodi nõus?

Ja mis asi see vits üldse on? Kahtlen, et vitsa saanud lapsed seda raagus oksakestega saavad. Pigem rihm, juhe või mõni muu kätte juhtunud sobiv kodune ese. Asja tuleks nimetada löömiseks, mitte ninnunännuvitsaandmiseks.

Head lapsed kasvavad vitsata! Ja need, kes oma vanemaid õigustavad, peavadki seda tegema, sest see annab neile moraalse õiguse oma lapsi lüüa. Või siis õigustavad nad kõike, mida vanemad teinud on, sest last lööval emal-isal on ju alati õigus ja löömise ning sellega kaasneva alandamisega saab seda kõige paremini kehtestada.

Laps peab kasvama hirmuta: Loomulikult vitsata! Kummaline, et täiskasvanutena vahel peame ebaloomulikuks löömist, aga last, kes on meie usalduse all nagu võiks lüüa.
Hellus, mis on lastel jäänud saamata ja nad muutnud ebakindlateks, selles oleme ikka meie täiskasvanud süüdi ja saamatud olnud.

Kats: Ainult väga rumalad inimesed peksavad oma lapsi! 

 

Mida arvad asjast Sina? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles