Moosipada podiseb jälle

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillide kuningast orelist räägib festivalil Kristel Aer.
Pillide kuningast orelist räägib festivalil Kristel Aer. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu Kontserdibüroo ja Pärnu Filharmoonia kutsuvad muusikagurmaane taas pidulauda maitsma kaheksanda laste ja noorte muusikafestivali „Muusikamoos" hõrgutisi.


Tänavune 16.-19. märtsini kestev "moositegu" on ürituse korraldajate väitel vastukaaluks lõputule talvele värske ja vitamiinirikas, keskendudes eri muusikainstrumentide ja Pärnu noormuusikute paremiku esitlemisele.

Moosipada pannakse tulele teisipäeval, 16. märtsil Pärnu kontserdimajas pillide kuninga oreli olemust avava muusikatunniga. Selles tutvustab organist Kristel Aer huvilistele oreli ehitust, pilli mänguvõimalusi ning eripärasid ja räägib oreli kujunemisloost.

Mõõtudelt küll suure, ent hingelt hapras orelis on peidus nii mõnigi saladus, mida kõigil muusikatunni kuulajail on võimalik kohapeal avastada. Mõistagi saab oma käega järele proovida ja kõrvaga kuulda, kui põnevate tämbritega fantaasiaküllaseid kujutluspilte annab oreliga luua.

Oreliga sinasõpruse sobitamise tunnid hakkavad kontserdimaja suures saalis pihta kell 11, 11.45, 12.30, 13.15 ja kell 14. Tutvumistundides osalemiseks on vaja eelnevalt registreeruda.

Üks kirkamaid marju tänavuses moosipotis on kolmapäeval, 17. märtsil kell 12 Pärnu kontserdimajas algav balletietendus „Loomade karneval", millega Pärnu Kunstide maja Kersti Adamsoni balletistuudio õpilased ja Elmo Tiisvaldi juhatatav Pärnu Linnaorkester esinevad 15. märtsil ka Jõhvi balletifestivalil.

Võrreldes tänast lavastust kolme aasta eest festivali raames etendunud analoogse tükiga, on nüüdne variant kolme loo võrra rikkam. Loomulikult on vahepeal edenenud tantsijad ja pillimängijad.

„Kui traditsiooniliselt on balletietendustel orkester lavaaugus pealtvaatajate eest peidus, siis meie oleme toonud muusikud lavale, et publikul oleks põnev näha, millise pilliga imiteeritakse näiteks elevanti, millisega linnukest ja kes on seekord luige rollis," rääkis lavastusest muusikafestivali „Muusikamoos" toimetaja Maarja Talts MTÜ Pärnu Kontserdibüroost.

Ühtekokku koosneb „Loomade karneval" 14 Camille Saint-Saënsi samanimelisest tsüklist pärit lühipalast, tuntuim neist kaheldamatult „Luik", millele lisanduvad kolm lugu Edward Griegi ja Modest Mussorgski loomingust.

Taltsi sõnul lisab traditsioonilisele balletile põnevust jutustaja Raul Talmar, kes mõnusas ja muhedas laadis vahendab publikule laval toimuvat.

Järgmine peotäis magusaid muusikamarju jõuab kuulajateni reedel, 19. märtsil kell 11 Pärnu raekojas, kus kodupubliku ees astub üles käsikellade ansambel Agapella.

Mullu Kehras toimunud üleriigilisel õpilasorkestrite ja -ansamblite festivalil žürii südame võitnud Agapella tutvustab „Muusikamoosil" kaaslinlastele siinmail haruldasi pille, nende käsitsemist ja mängutehnikat.

Sulni kellademängu vormivad harmooniliseks kontserdiks dirigendid Helvi Treiblut ja Elo Kesküla, solistid Mari Kalmet fagotil ja Rauno Pella löökpillidel ning tantsija Ulla Helin.

Moosipeo kaanetab samal reedeõhtul kell kuus Pärnu kontserdimajas algav „Muusikamoosi" traditsiooniline lõppkontsert, millel kaalukas osa kodulinna parimail noormuusikuil: Lukas Groeni dirigeeritava Pärnu Linnaorkestri ees soleerivad Chris Sommer, Rauno Pella, Regina Mänd, Liisa Veri, Laur-Juhan Luuk, Mai-Liis Pukk, Hanna Mathilda Metshein, Maris Jürgenson, Raido Lill.

Selle juures esinevad tänavu veebruaris 65. sünnipäeva tähistanud Pärnu muusikakooli mitmedki kasvandikud koos oma õpetajatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles