Uuring: klatš ja kõmu aitab ühiskonnal toimida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klatš ja kõmu aitavad ühiskonnal toimida ja seovad erinevaid gruppe
Klatš ja kõmu aitavad ühiskonnal toimida ja seovad erinevaid gruppe Foto: AFP / Scanpix

Saksamaal Max Plancki instituudi teadlaste sõnul aitab klatš ja kõmu ühiskonnal paremini toimida ning seob erinevaid gruppe.

Uurijad lisasid, et kergema sisuga info vahetamine tekitab inimeste vahel usaldust ja muudab nad koostööaldimaks, edastab Sciencedaily.com.

 

Teadlased on varem täheldanud, et klatši edastamisega koos hakkab tähtsat rolli mängima reputatsioon, selle säilitamine või ka hävitamine.

 

«Reputatsioon mängib inimeste koostöös tähtsat rolli. Kokku võib seda võtta nii, et kui mina aitan sind, siis keegi teine aitab mind,» selgitasid teadlased.

 

Professor Manfred Milinski koostöös Ralf Sommerfeldi ja Hans-Jürgen Krambeckiga uurisid klatši ja kõmu levitamist ning selle seoseid reputatsiooniga.

Katses osales 11 Kieli ja Viini ülikoolide üliõpilaste gruppi, millest igaühes oli 12 katseaalust. Uuriti kuidas klatš ja kõmu mõjutavad vastastikust kasu, usaldust ja reputatsiooni.

Katses anti vabatahtlikele katsealustele võimalus kirjutada kõmumaigulisi kommentaare kaaslaste kohta.  Katse näitas, et mida rohkem oli vastuolulise sisuga klatši, seda kergem oli head reputatsiooni säilitada.

«Palju ja vastuolulist klatši annab terviklikuma pildi isikust, kellest räägitakse ja ei  pruugi eriti mõjutada arvamust tema kohta. Kui aga klatš on minimaalne, siis võidakse seda ainsa tõena võtta ning tekib reputatsiooni hävitamise oht,» selgitasid uurijad.

Uuring näitas, et inimesed suhtusid positiivsemalt nendesse, kelle kohta käiv klatš oli positiivsema sisuga, kui nendesse, kelle kohta levitati vähe ja negatiivse sisuga kuulujutte.

«Klatšist said kõige rohkem kasu need, kes suutsid kindlaks teha, keda tasub usaldada ja keda mitte. Kõmu põhjalt otsustamine nõuab sotsiaalset intelligentsust, kuid samas aitavad need kerged jutud ühiskonda koos hoida ning edastada toimimiseks vajalikku informatsiooni,» nentisid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles