Näitusele on oodatud tantsuklubide ajalugu

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumipedagoog Lüüli Kiik
Muuseumipedagoog Lüüli Kiik Foto: Elmo Riig / Sakala

Alanud on ettevalmistused Viljandi pärimusmuusika festivali näituseks, mis käsitleb tantsuklubide liikumist Eestis.


Väljapanekul keskendutakse pärimuskultuuriga seotud tantsuklubidele, mis said Eestis alguse 1990. aastate algul ning on kestnud tänaseni.



«Tantsuklubid on sarnase huviga inimeste kogukond, pärimuskultuuri huviring,» selgitas näituse koordinaator Lüüli Kiik. «Seltskond, kes tantsuklubides koos käib, pole just kuigi suur, kuid see-eest järjepidev.»



Tantsuklubides õpitakse ja harjutatakse XIX sajandi lõpu ja XX sajandi alguse külapidude tantse nii, nagu neid kunagi külaplatsil tantsiti.



Tantsuklubid said alguse 1991. aastal Tallinnas vanalinna muusikamajas. Mõni aasta hiljem hakati tantsuõhtuid korraldama Tartus ja Viljandis.



«Praegu tegutsevad regulaarselt Tallinna ja Tartu tantsuklubid,» lausus Kiik. «Lisandunud on uued klubid Pärnus, Jõelähtmel ja Värskas.»



Viljandi tantsuklubi kuldaeg jäi tema sõnul üheksakümnendate keskpaika. Viimasel ajal pole regulaarset klubitegevust olnud, kuid tantsijad ja pillimehed on hooti tantsuõhtuid korraldanud.



Festivali näituse tarbeks kogutakse eeskätt pildimaterjali: fotosid, plakateid ja videosid, aga ka tantsuklubiliste muljeid ja mälestusi.



«Eesmärk on kajastada tervet tantsuklubide tegutsemise ajavahemikku, eri kohti ning inimesi, näitamaks tantsuklubide liikumise järjepidevust ja laia haaret,» selgitas koordinaator.



Igasugust infot oodatakse juuli alguseni. Kogutud materjalidest tehakse koopiad, mis pärast näituse lõppu jäävad pärimusmuusika teabekogusse.



Kui kellelgi on midagi sellist jagada, siis palutakse näituse koordinaatoriga ühendust võtta aadressil lyyli.kiik@gmail.com. Tähtis on märkida, millal ja kus on pilt või video tehtud ja kes on pildil. Teretulnud on ka saadetuga haakuvad olukirjeldused, mälestused ja emotsioonid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles