Filmkontserdist õhkub muusikarõõmu kogu perele

, muusikasõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Bobines mélodies» sai tuleristsed kolm aastat tagasi Pori džässifestivalil ja tema menu Euroopas üha kasvab.
«Bobines mélodies» sai tuleristsed kolm aastat tagasi Pori džässifestivalil ja tema menu Euroopas üha kasvab. Foto: «Jazzkaar»

Pühapäeval kell 16 on Viljandi kultuurimajas filmkontsert «Bobines mélodies», kus Prantsuse trio L’Effet Vapeur on võtnud nõuks publiku silme all helindada tosin maailmakuulsa prantsuse filmistuudio Folimage animafilmi.


Kohtuvad muusika, animafilm ja mänguasjad. Et «bobines» tähendab prantsuse keeles «filmirulli», on kontserdi pealkiri tõlkes «Filmirulli meloodiad».  



Muusikud annavad haaravalt edasi filmitegelaste meeleolusid, kasutades sämplereid, löökpille, mänguasju ja muid majapidamises leiduvaid esemeid. Niinimetatud päris muusikainstrumentidest on kasutusel saksofon ja bassklarnet.



Kompositsioonid sünnivad vaataja silmade all ja ületada tuleb dilemma, kumb väärib rohkem jälgimist, kas ekraanil jooksev animafilm või mänguhasarti nakatunud muusik. Igatahes on tulemuseks fantastiline, kahekordset elamust pakkuv etendus, mida hea fantaasiaga inimesed, iseäranis lapsed, võivad proovida kodus järele teha. Selleks pole vaja muud, kui pildikastil hääl maha keerata ja kuhjata ekraani ette asju, mis tekitavad helisid. Rõõmu kui palju!


Auhinnatud multikad



Trio L’Effet Vapeur tõestab, et avali fantaasia ja julgusega on kõik võimalik. Kinokontserti vaadates tabad end tahtmatult mõttelt, et neid animafilme ei olegi muul moel võimalik muusikaga illustreerida. Kõik on õige ja täpne ning sünnib just siin ja praegu, mitte stuudiovaikuses. Sõnu polegi vaja.



L’Effet Vapeur esines Eestis esimest korda 2006. aasta «Jazzkaarel», andes menuka kontserdi nii Eesti draamateatris kui Viljandi kultuurimajas.



Ansambli muusikalist atmosfääri iseloomustab kõige paremini sõna «mängurõõm». Näiteks Alfred Spirli kasutab löökpillide kõrval voolikuid, õhupalle, maoori tuulevurri ja üleskeeratavaid mänguasju ning kõik see sobitub näidatava pildiga. Jean-Paul Autini saksofonimaailmas vahelduvad registrid ja värvid, ulatudes lüürikast tulevärgini ja kõnelähedasest fraseerimisest lamba määgimiseni. Muusikalise vundamendi ja atmosfääri loob moodsa elektroonika abil Xavier Garcia.



Animastuudio Studios Folimage asutas 1981. aastal Jaques-Remy Girard. Nüüdseks on sellest kujunenud kümneid autoreid liitev ühendus, kelle loomingut on tunnustatud ja auhinnatud maailma suurimatel festivalidel. Auhinnakappi on kogunenud enam kui sada festivalivõitu.



Stuudio andis triole loa taashelindada tosin viimasel kümnendil rahvusvahelistel festivalidel enim pärjatud animafilmi, mille tegelased on plastiliselt moonduvad tuntud maailmakodanikud, kruvidest ja metallist urbaniseerunud maailma elanikud ja muinasjutulised joonisfilmitegelased.



Filmkontsert «Bobines Mélodies» jõuab Viljandisse Prantsusmaa suursaatkonna toel, märkimaks frankofoonia päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles