Lea Liitmaa tegi klubiloo

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Liitmaa (vasakul)
Lea Liitmaa (vasakul) Foto: Marina Puškar

Eesti üks omapärasemaid rokklauljannasid, Lea Liitmaa, proovis hiljuti uut stiili. Nimelt laulis ta sisse

euro house

klubiloo nimega «Aja käed».



Ansambel Blacky ihu ja hing Lea esitab tavaliselt vaid enda loodud muusikat ning ütleb suuremale osale teiste kirjutatud lauludest ära. «Aja käed» puhul läks aga teisiti ning Elu24.ee uuris miks.


Kuidas sündis lugu «Aja käed»?

Selle loo tegemise idee tuli Peeter Kaljustel, mitte minul. Mina olen lihtsalt laulja, kelle ta kutsus selles projektis osalema.

Laulad enamasti vaid enda kirjutatud viise ja sõnu. Kuidas «Aja käed» sulle sobis?
Suurema osa mulle pakutud lauludest olen tõesti tavaliselt ära öelnud. Selleks, et laulda kellegi teise kirjutatud lugu, peab mul selle looga vähemalt mingisugunegi puutepunkt olema.

Laulu laulmise puhul on oluline, et sinna sisse oleks võimalik iseend ära mahutada ja sellega laulule eluenergia anda.

Mõnel laulul pole oma tugevat energiat. Sellistega on keerulisem, sest nendesse peab laulja üksi elu sisse puhuma. Ja kui looga hingelähedust ei teki, saab sellest sisselaulmisel otsemaid «surnud» laul.

Selle konkreetse laulu meloodial oli juba oma tugev energia olemas. Pidin selle energia vaid suuremaks kasvatama.

Loo sõnad kirjutas samuti pigem rokkmuusikat tegev Sulliwan. Meeldisid?
Kuulsin, et ta olevat need sõnad spetsiaalselt minu jaoks kirjutanud. Seega oli mul väga huvitav teada saada, millisena tema mind näeb.

Need on sõnad, mida ei saa ega olegi vaja üheselt tõlgendada. Tõlgendusi on täpselt nii palju, kui on erinevaid kõrvu, kes seda kuulevad. Ma arvan, et selline tõlgendusvabadus on laulu sõnade puhul hea.

Kas kuulad vahel ka ise klubimuusikat ja plaanid sa edaspidi sellistes projektides osaleda?
Ma pole endale kunagi ei laulmisel, loomingu kirjutamisel ega ka muusika kuulamisel stiililisi piiranguid seadnud. Seega on mu lemmiklugude hulgas lisaks kõikidele teistele stiilidele ka klubimuusikat.

Kirjutan ja laulan täpselt sellist muusikat, mis minu «isega» hetkel parasjagu harmoneerub.

Ühtlasi olen ma ikkagi sedavõrd viisakas inimene, et kuulan alati pakutava laulu ära. Arusaamine, kas see on minu jaoks lauldav lugu, tabab mind umbes mõne sekundi jooksul ehk siis väga kiirelt.

Aga nagu juba öeldud, ei tulene jaatav või eitav otsus kindlasti mitte stiilist vaid energiast, mida lugu seesmiselt kannab.

Lugu «Aja käed» saad kuulata siit.
Viis: A. Kemmler
Sõnad: Sulliwan
Esitaja: Velvet Voice feat. Lea Liitmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles