Ajaloolane: hiinlased avastasid Uue Maailma enne Kolumbust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zheng He kuju
Zheng He kuju Foto: Wikipedia.org

Sajandeid on arvatud, et Hispaania seikleja ja maadeuurija Christoph Kolumbus on Uue Maailma ehk Põhja-ja Lõuna-Ameerika esmaavastaja.

Juba algklassis õpetatakse, et julge meresõitja seilas Euroopast üle Atlandi ookeani ja ta ei teadnud, mis teda ees ootas, kirjutab Daily Mail.

Briti ajaloolane Gavin Menzies ei ole aga selle teooriaga nõus.

Oma uues raamatus «Who Discovered America» argumenteerib Menzies, et Hiina admirali Zheng He koostatud läänepoolkera kaart näitab, et hiinlased jõudsid Uude Maailma enne Kolumbust.

Tema arvates võis see admiral seilata Põhja-Ameerikasse 70 aastat enne Kolumbust. Kolumbus jõudis sinna 1492. aastal.

«See, et Kolumbus oli esimaavastaja, on täiesti väär, lihtsalt fantaasia,» nentis ajaloolane.

Hiinlaste kaart pärineb 1418. aastast. Selle leidis Hiinas Pekingis asuva antikvariaadist raamatupidajana töötav Lui Gang juhuslikult. Sellel olevat selgelt näha Põhja-Ameerika koos jõgedega ning ka Lõuna-Ameerika.

Menzies sai võimaluse seda kaarti koos omakolleegidega uurida. Nende sõnul valmistati see Mingi dünastia valitsusajal. Mingid valitsesid 1368 – 1644.

Kaarti hindas ka Christie`s oksjonimaja kaardiekspert, kelle sõnul on tegemist vana kaardiga ning see ei ole nüüdisaegne võltsing.

Menziest peetaks oma kodumaal ta ebatavaliste teooriate tõttu pseudoajaloolaseks.

Menziesi uue raamatu ilmumine langeb kokku USAs tähistatava Columbuse päevaga, mis on 14. oktoobril. Väidetavalt just sel kuupäeval 1492 jõudis see maadeuurija Põhja-Ameerikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles