Miks trenni tehes kaal tõuseb?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenni tehes hakkab esimesena kahanema keha, alles seejärel kaalunumber.
Trenni tehes hakkab esimesena kahanema keha, alles seejärel kaalunumber. Foto: SCANPIX

Paljud meist on oma meelehärmiks kogenud, et hoolega trenni tehes kehakaal mitte ei lange, vaid tõuseb. Miks see küll nii on?


Tegelikult pole kaalutõusus midagi eriskummalist. Väidetavalt on selle taga organismi suurenenud verekogus, vahendab Expressen terviseportaali Iform.se.

Treenima asudes hakkab esimestel nädalatel verekogus suurenema, mistõttu pole ka ime, kui kaal  ühe või pooleteist kilo võrra suureneb.

Kuna kehal on äkitselt tarvis rohkem tööd teha, on sel tarvis ka rohkem energiat. Energia tarbeks on aga vaja hapnikku, mida kehas ringi liigutada ning selleks omakorda läheb vaja suuremas koguses verd.

Niisiis on tõenäoline, et hoolega rasva põletama asudes ei näita kaalunumber midagi rõõmustavat.

Kilo sulgi ja kilo rauda kaaluvad küll ühepalju, kuid erinevus on tiheduses. Sama kehtib ka lihaste ja rasva kohta. Treenides võib sinu välimus radikaalselt muutuda, kuigi kaal jääb praktiliselt samaks.

Keha ei ole tavaliselt eriti varmas muutuma, kuid kindel on see, et juba mõne nädalaga hakkab ta end paremini tundma. Rasvavarud hakkavad kahanema ning lihased treeningule kuuletuma.

Tegelikult algab see protsess juba esimesest treeningust - pelgalt ladustamise kohana kasutusel olnud keha hakkab muutuma töötavaks jõujaamaks.

Muidugi tuleb alati arvestada ka geenidega, mis usina treeningu tulemust mõjutavad. Mõnel inimesel lihtsalt on selles osas väikene edumaa. Sina ei tohiks end sellest aga heidutada lasta, sest võrdlema pead sa end vaid iseendaga. Treeni mõnuga ja ära anna alla!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles