Suurbritannias suleti tüüfust põdenud naised psühhiaatriahaiglasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannias suleti tüüfust põdenud naised psühhiaatriahaiglasse. Fotol Long Grove´i psühhiaatriahaigla
Suurbritannias suleti tüüfust põdenud naised psühhiaatriahaiglasse. Fotol Long Grove´i psühhiaatriahaigla Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannias tuli päevavalgele, et 20. sajandil suleti tüüfust põdenud naisi psühhiaatriahaiglasse.

Naiste eraldamine jätkus isegi 1990. aastatel, kirjutab AP.

 

Briti võimud sulgesid vähemalt 43 tüüfust põdenud naist nende elu lõpuni Surreys asunud Long Grove´i psühhiaatriahaiglasse.

 

Nimetatud juhtumid tõid päevavalgele selle haigla ajalugu uurinud ajaloolased ning seal töötanud meditsiinipersonal.

 

Mitmed meditsiiniõed sõnasid, et enamik vaimselt terveid naisi kaotas kinnisesse asutusse suletuna mõistuse ja nad läksid hulluks.

 

Naiste eraldamine ühiskonnast toimus kogu Long Grove`i haigla tegutsemise jooksul, alates 1907. aastast kuni 1992. aastani.

Haigla suleti 1990. aastate lõpul, selle dokumendid ja arhiiv hävitati. Ajaloolased aga leidsid siiski säilinud dokumente, mis paljastasid selle raviasutuse karmi reaalsuse.

«Nad olid kellegi sugulased, emad, abikaasad, tütred, õed. Kuid nad suleti eluks ajaks haiglasse ja unustati,» sõnas kunagi Long Grove`i haiglas töötanud Jeanie Kennett.

Kennett lisas, et kuigi naised oli tüüfusest paranenud, peeti neid siiski haigusekandjateks ja ühiskonnale ohtlikuks.

Tüüfus on kõrge palaviku ja teadvuse tuhmumisega kulgevate nakkushaiguste vananenud koondnimetus. Tüüfus on säilinud mõne nakkushaiguse nimetuse osana, näiteks kõhu-, ja paratüüfus, tähniline tüüfus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles