Viljandlased püüavad aastaauhindu

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsiv muusik Jaak Johanson oli üks paljudest «Tantsumasina» suurepärastest leidudest.
Tantsiv muusik Jaak Johanson oli üks paljudest «Tantsumasina» suurepärastest leidudest. Foto: arhiiv

Tänavuste teatri aastaauhinna nominentide seas on Ugala lastelavastus «Nähtamatu varandus» ja pärimusmuusika aidas etendunud «Tantsumasin». Aasta kriitiku auhinnale kandideerib Alvar Loog.


Ugala laste jõuluetenduste traditsioon on juba veerandsaja aasta pikkune. Viimase, Leino Rei lavastatud Silvia Soro lastenäidendi «Nähtamatu varandus» aluseks on eri rahvaste muinasjutud.



Oluline osa lavastuses oli maailma paljudest paikadest pärit muusikal, mida esitasid Viljandi muusikakooli õpilased, juhendajaks õpetaja Marge Loik. Musitseeriti ka väga eksootilistel pillidel, pakkudes lastele peale haaravate muinasjuttude võimalust saada uusi teadmisi maailmast, eri kultuuridest ja muusikast.



Tänu sellisele õnnestunud sulamile valiski žürii eesotsas Olav Ehalaga Peeter Konovalovi ja Marge Loigi sõnalavastuse muusikalise kujunduse auhinna kandidaatideks. Lisaks tõstis truppi esile lastelavastustele mõeldud Salme Reegi nimelise auhinna žürii Rait Avestiku juhtimisel, asetades «Nähtamatu varanduse» paremate lastelavastuste hulka.



Läinud sügisel pärimusmuusika aidas «Tantsumasina» lavastanud Silver Sepp ütles, et parima lavastuse nominendiks valimine oli talle üllatus.



Erialalt muusikuna on ta tegelnud ka tantsuga. Kõnealuse lavastuse idee tekkis Silver Sepal Norras pärimuskultuuri õppides ning «Tantsumasin» on sealse magistrantuuri praktiline osa.



«Lähtusin eesti pärimustantsust ja püüdsin seda tihedalt muusikaga siduda,» rääkis lavastaja, tõstes esile kaasaegse koreograafia autori Ele Viskuse olulist osa «Tantsumasina» sünnis.



Mõtte kaasata lavastusse Jaak Johanson oli talle andnud Meelika Hainsoo. «Johanson viis mõtte sellele, et Eestis peaaegu ei ole meestantsijaid, kes esitavad pärimustantsu adekvaatselt. Meelika oli kümmekond aastat tagasi näinud Jaaku tantsimas ja saanud suurepärase elamuse.»



Lavastaja sõnul lähtus kogu lavastus selles osalevatest inimestest.



Laureaadid selguvad rahvusvahelisel teatripäeval, 27. märtsil Vanemuises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles