Naise hügieeni põhitõed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keha puhtuse eest tuleb hoolitseda nii esteetilistel kui tervislikel põhjustel.
Keha puhtuse eest tuleb hoolitseda nii esteetilistel kui tervislikel põhjustel. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui paar päeva tagasi tuletasime meelde seda,

kuidas üks viisakas naisterahvas riietuma peaks

, siis täna vaatame üle peamised hügieeniküsimused.


Ka seekord on meile abiks slovakkide František Chorváti ja Juraj Orlíku käitumisõpik «Meie igapäevaviisakus».

Hügieeni all ei mõelda vaid keha ja rõivaste puhtust, vaid ka sobivat riietust, õiget toitumist, tasakaalukat vaimuelu ja korras kodu.

Keha puhtuse eest tuleb hoolitseda nii esteetilistel kui tervislikel põhjustel. Hügieeni põhimõtteid tuleb lastesse sisendada maast-madalast ning jälgida, et nad neist kinni ka peaksid.

Moodne riietus, kölni vesi ega osavaimgi jumestus ei varja mustust kaelal ja küünte all, ei kõrvalda higi, sigarettide või lagunenud hammaste lõhna. Vesi, seep, hambahari ja -pasta on kõigile kättesaadavad.

Korralikult pestud ja hooldatud kehale tõmmatakse puhas pesu ja alles siis tulevad mitmesugused kreemid, lõhnaveed, meigid ja muu kosmeetika - loomulikult mõõdukal määral.

Jumestusvahendite mõõdutundetu kasutamine mõjub vaevalt maitsekalt ja esteetiliselt, väljakutsuv välimus või liiga intensiivne lõhn võib ümbrust solvata.

Maitselagedalt mõjub aga ka teine äärmus - üldine hoolitsematus ja korratus. Kui ülepakutus, liigne silmatorkavus ei anna tunnistust heast maitsest ja viitab inimese ühekülgsele huvile vaid oma välimuse kui «põhikapitali» vastu, siis hooletussejäetus väljendab lugupidamatust nii oma ümbruse kui ka iseenda suhtes.

Määrdunud käed, räpased küüned, rasvased, lõikamata ja kammimata juuksed ning kortsunud riided väljendavad inimese ükskõiksust, lohakust ja muid negatiivseid omadusi.

Kõrged hügieeni- ja ilunõuded ei ole vaid maitseküsimus. Inimestel on üldiselt kõrgelt arenenud taju puhtuse ja ilu suhtes, seepärast riivab sellealaste tavanõuete vastu patustaja neid hoiakuid tugevasti.

Naise puhul peetakse soengu korrastamist, naha ja küünte hooldamist loomulikuks. On õige, kui naine kosmeetika abil rõhutab seda, mis temas on kena, või ka väikese korrigeerimisega varjab puudujääke.

Alati tuleks säilitada mõõdutunne. Tagasihoidlik välimus on sageli raskemini saavutatav kui odavalt karjuv.

Naine jälgib oma välimust ka kodus olles ning kindlasti ei võõpa ega puuderda ta ennast avalikes paigus või koguni tänaval.

Kultuurne inimene hoolitseb oma keha hügieeni ja esteetilise välimuse eest mitte kellegi teise pärast, vaid omaenese sügavast sisemisest vajadusest. Ja vastupidi - ka kõige kallimad ehted ei tasakaalusta nende kandja ebakultuurset käitumist.

Esteetika ja hügieen nõuavad, et riideesemeid ei kantaks ühtejärge liiga kaua. Pideva kandmisega rõivad määrduvad, higistatakse läbi, kaotavad korraliku väljanägemise.

Teiselt poolt pole aga vaja ja mõjub ülepakutunagi, kui naine paneb iga päev tööle selga taas teised riided.

Erilist tähelepanu peaksid hügieenile pöörama suitsetajad. Ise nad oma tubakalehka ei tunne, teistele võib see olla aga väga ebameeldiv. Suitsetajad sageli ei taipa, et suitsetamisel imbub tubakasuitsust läbi nii ruum kui ka riided ja juuksed ning kõige rohkem hingeõhk.

Täpselt sama ebameeldiv on ka suust väljuv alkoholilehk ja samuti mõnede toitude lõhnad, mistõttu ei sobi neid süüa enne kino, teatri, kontserdi või muude avalike paikade külastamist.

Ja lõpetuseks: on väga tähtis, et ilus, korrastatud ja laitmatu välimus ei varjaks tühisust ja vaimuvaesust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles