Elmari kuulajad: «Kevade» on kõigi aegade parim raamat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala
Raadio Elmar kuulajad valisid armastatuimaks raamatuks läbi aegade Oskar Lutsu «Kevade».

Lemmikute valimine on raadio Elmar jaoks saanud juba traditsiooniks. Nelja aastaga on selgunud, et eestlaste lemmiknäitleja on Marko Matvere, lemmiklaul Ruja «Suudlus läbi jäätunud klaasi», lemmiklaulja on Ivo Linna ja lemmikansambel Kukerpillid.

Eelmisel nädalal valisid kuulajad toimetusse helistades ja e-kirju saates välja ka oma lemmikraamatu. 1500 osalejaga hääletuse võitis ülekaalukalt Oskar Lutsu «Kevade».

Raamatu, mis algab kõigile tuttavate sõnadega «Kui Arno isaga koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud», autor debüteeris hoopiski luuletustega ning enne «Kevade» ilmumist saavutas ta ajakirjanduses tuntuse oma huumorikate vestetega.

Oma Palamuse koolipõlve kujutava romaaniga «Kevade» I-II (1912, 1913) sai Oskar Lutsust rahva seas peaaegu üleöö enimloetav autor. Ta on olnud ka kõige enam mängitavaks autoriks eesti teatris – lisaks lühikomöödiatele «Kapsapää» (1912) jt. on korduvalt dramatiseeritud jutustusi ja romaane («Kevade», «Suvi», «Sügis», «Tagahoovis» jt). O. Lutsu teostest on valminud ka mitmeid ekraniseeringuid ja animafilme.

Elmari Lemmikraamatu esiviisik sai alljärgnev:

   1. Oskar Luts «Kevade»

   2. A.H. Tammsaare «Tõde ja õigus»

   3. Silvia Rannamaa «Kadri. Kasuema»

   4. Andrus Kivirähk «Rehepapp»

   5. Egon Rannet «Kivid ja leib»

Esikümnesse mahtus ka üks lasteraamat – kümnendale kohale jõudis Eno Raua kirjutatud «Sipsik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles