Ugala teatris saavad kokku noored esinejad ja vaatajad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu teisipäeva hommikul kultuuriakadeemias lastehommikute kava harjutanud tudengite näolt näha, teevad nad seda suure lustiga.
Nagu teisipäeva hommikul kultuuriakadeemias lastehommikute kava harjutanud tudengite näolt näha, teevad nad seda suure lustiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Märtsikuust korraldavad Ugala ja Viljandi kultuuriakadeemia teatrimaja fuajees lastehommikuid, kus mudilased saavad jälgida lõbusaid ja nooruslikke programme.


Lastehommikutel astuvad üles kultuuriakadeemia teatrikunsti eriala üheksanda lennu tudengid, kes õpivad näitleja ja lavastaja õppesuunal. Lasteni jõudvad lood on lavastanud tudengite juhendaja Kalju Komissarov.



Etendustes kõlavad ka muusikapalad, mille hulgas on nii tudengite endi loodud kui tuntud lastelaule. Need on esinejatele selgeks õpetanud Peeter Konovalov.



Kalju Komissarovi sõnul on lastehommikud mõeldud lasteaialastele ja algklasside õpilastele. Seal räägitakse ja loetakse muinasjutte, lauldakse ja mängitakse.



Lavastaja hinnangul aitab selline ettevõtmine esimese kursuse tudengitel oma tulevase tööga rohkem tutvust teha. «Selleks nad ju õpivadki, et jõuda kunagi teatrisse, lavale ja publiku ette,» selgitas õppejõud.



Lastehommikud leiavad aset Ugala valgusrikkas jalutussaalis, kus vaatajad saavad istuda maha laotatud patjadel. «Olen kindel, et seal ei teki säärast momenti, kui mõni laps hakkab nutma, sest saalis läks järsku pimedaks,» nentis Kalju Komissarov.



Üritus kestab umbes tunni ning korraga saab osaleda 60 last.



Kultuuriakadeemia tudengid on lastehommikute tarbeks ette valmistanud kaks programmi. Ühe lavastuse aluseks on Kornei Tšukovski värsslugu «Doktor Valuson», mille on eesti keelde tõlkinud Jaan Kross. Teises kavas tuleb esitamisele 13 eesti loomamuinasjuttu koos lauludega.



Tudengid esitavad neid märtsi- ja aprillikuu jooksul kuuel teisipäeval, kusjuures mõnel hommikul on plaanis ühtejärge anda koguni kaks etendust. Publik on neil siiski erinev: kell 10 algav programm sobib lasteaialastele, kes peavad teatriskäigu mahutama hommiku- ja lõunasöögi ning uinaku vahele, keskpäevasele etendusele saavad paremini tulla algklasside lapsed.



Ugala teatri juht Hillar Sein rääkis, et kuigi hommikuprogramme võivad vaatama tulla ka üksikud huvilised, ootab teater esialgu publikuks eelkõige lastekollektiive.



Ta möönis, et kõnealune ettevõtmine ei tõota teatrile suurt tulu, sest 25-krooniste piletite müügist saab katta ilmselt vaid lastehommikutega seotud töö- ja halduskulud. Samas aitab  koostööprojekt Ugalasse tuua uusi esinejaid ning noort publikut.



«Nii selle kui ka hiljuti alustanud «Silmaringi» loengusarjaga soovime oma uksed inimestele rohkem lahti teha,» selgitas teatrijuht. Ta avaldas lootust, et teater ja kultuuriakadeemia korraldavad üheskoos lastehommikuid ka järgmisel aastal.



Kalju Komissarovi sõnul soovivad tudengid nende lavalugudega edaspidi rändama minna. Lavastajal on kokkulepe sõlmitud Kuressaare linnateatriga ning loodetavasti leitakse esinemisvõimalus ka Rakveres.



«Nii mina kui Ugala oleme andnud tudengitele vabad käed. Kui nad leiavad ise veel mõne koha, kus neid etendusi näidata, mingu ja mängigu ning teenigu endale taskuraha,» lisas Komissarov.



Esimene lastehommik on 9. ja järgmine 16. märtsil. Etendused on planeeritud ka kõigile aprillikuu teisipäevadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles