Maailma kõige suurem lennukite «surnuaed»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs Tucsonis asuv «lennukite surnuaed»
USAs Tucsonis asuv «lennukite surnuaed» Foto: Wikipedia.org

USAs asub maailma kõige kallim ja suurem militaarsurnuaed, kuhu on «maetud» lennukid.

Tegemist on Arizona osariigis Tucsoni lähedal asuva Davis-Monthani õhujõudude baasi alaga, kirjutab The Telegraph.

60-aastane The Boneyard hüüdnime kandev «lennukisurnuaed» on sama suur kui 1300 jalgpalliväljakut.

Kokku on seal 4200 lääneriikide vana lennukit ja helikopterit, mille väärtus on 35 miljardit dollarit.

Vanade lennumasinate seast leiab näiteks «lendavaid kindlusi» - B-52 pommitajaid, F14 Tomcats hävitajaid ning «tankide vaenlasi», A-10 Thunderbolt reaktiivlennukeid.

«Lennukite surnuaia» haldajate kinnitusel on viimase 25 aastaga rohkem kui viiendik sinna toodud lennumasinatest jälle lennukõlbulikuks seatud.

Paik on pakkunud ja pakub edaspidi huvi USA filmitööstuse mekale Hollywoodile. Mitmed filmid on valminud sealt pärinevate lennukite abil.

Suur osa lennukeid on pakitud vaakumisse, lootuses, et neid saab kunagi taastada. Samuti on sealt lennukeid ostnud mitmed lennundusmuuseumid.

«See paik valiti «lennukite surnuaiaks» kahel põhjusel. Esiteks Tucsoni piirkonna kuiv kliima aitab vanu lennukeid säilitada ning kaitseb neid korrodeerumise eest. Teiseks on sealne maapind piisavalt tugev lennukite pikaajaliseks hoidmiseks, ilma et need pinda vajuks,» selgitas asjatundja.  

Kaarti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles