Pärnu muuseumis näeb vabaduse kullakoormat

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseum.
Pärnu muuseum. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Iseseisvuspäeva eel, 23. veebruaril kell 11 avatakse Pärnu muuseumis näitus "Vabaduse kullakoormad", mis on koostatud fotode ja mälestuste põhjal Tartu rahuga kättevõidetud tsaaririigi kulla esimesest saadetisest.


Näitus ja näituse kataloog valmisid Pärnu muuseumi ja Eesti Panga muuseumi koostöös. Teemaks on Tartu rahulepinguga Eesti Vabariigile välja kaubeldud 15 miljoni kuldrubla toomine Jamburgist Narva, kust see sõidutati rongiga Tallinna ja viidi Eesti Panka.

Padrunikastidesse pakitud kulla tõid 15. märtsil 1920. aastal Jamburgist vankritel Eesti raudtee lõpp-punkti Komarovka külas Pärnumaalt formeeritud 9. polgu tööroodu mehed leitnant Kibbari juhtimisel.

Eesti territooriumil eskortisid kullavoori 9. polgu õpperoodu rahvaväelased leitnant Mühlbachi juhtimisel.

Näituse sisuks on Jüri Kibbari oma käega kirjutatud mälestused ja 24 fotot, millest seni olid üldsusele tuntud vaid kaheksa.

Kibbari hilisemas eas kirjutatud mälestute kasutamist võimaldas tema tütar Vally Järve. Kibbari albumist on pärit ka seitse fotot. Kümme ülesvõtet, millest enamik on 9. polgu fotograafi August Tamme tehtud, on näitusele välja pannud Priit Rööp.

Teemat kajastavad vendade Parikaste fotod on pärit Eesti filmiarhiivi kogust.

Näituse koostas Pärnu muuseumi juhataja Aldur Vunk, näituse kujundas Jasper Zoova ja kataloogi kujundas Urmas Raidma.

Näitus jääb Pärnus avatuks 27. märtsini. Pärast seda on võimalik seda vaadata 31.03.-30.04. Eesti Panga muuseumis, 3.-21.05. kaitseväe suurõppusel "Kevadtorm" ja 1.06.-1.07. Eesti sõjamuuseumi kindral Laidoneri muuseumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles