Prantslased said Casanova memuaarid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giacomo Casanova memuaarid
Giacomo Casanova memuaarid Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaa rahvusraamatukogu sai 18. sajandi itaallasest seikleja ja naistemehe Giacomo Casanova memuaaride omanikuks.

Casanova memuaarid olid ühe mõjuvõimsa saksa perekonna käes ligi 200 aastat, kirjutab AFP.

Casanova käsikirjad sai kirjastajatest Brockhauside perekond enda valdusse 1820. aastal. Teise maailmasõja ajal peitis Frederic-Arnold Brockhaus neid natside eest. 1945. aastal tõid USA sõjaväelastega need Leipzigist välja ja tagastasid Brockhausidele.

Brockhausid andsid Casanova originaalkäsikirjad nüüd Prantsuse rahvusraamatukogule.

1725. aastal Veneetsias sündinud Casanova kirjutas oma memuaarid prantsuse keeles ning need valmisid ajavahemikul 1789 – 1798. Sellel aastal ta suri.

Kui Casanova saatus oli täis seiklusi, siis sama tabas ka ta memuaare. Brockhausi kirjastus avaldas kuulsa mehe memuaarid esmakordselt 1822. aastal. Need tõlgiti saksa keelde, kuid eemaldati kohad, mis tollaste moraalireeglite kohaselt oleks võinud lugejaid šokeerida.

Kuid siis hakkas Euroopas levima Casanova memuaaride prantsuskeelne piraatkoopia. Brockhausid palusid selle peatamiseks abi Dresdenis elanud tuntud prantsuse keele õpetajalt Jean Laforgue`ilt. Prantslane toimetas prantsusekeelset teksti ning avaldas selle 1826. aastal.

Praeguse kirjastaja Hubertus Brockhausi sõnul võltsis Laforgue Casanova käsikirjas mitmeid lõike, eriti neid, mis olid seotud poliitikaga.

Teise maailmasõja ajal käskisid natsid Brockhaustide kirjastuse sulgeda. Pere esindaja peitis siis kallihinnalise käsikirja pangaseifi.

1945. aastal lasid Brockhausid USA sõduritel selle Leipzigist ära tuua. 1960. aastal ilmusid Casanova originaalsed prantsuse keelsed memuaarid.

Brockhausi perekonna sõnul on memuaaride väärtus 7,2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles