Britid vahetavad voodipesu kolm korda aastas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tihti sina voodipesu vahetad?
Kui tihti sina voodipesu vahetad? Foto: PRESSENS BILD/Scanpix

Tuleb välja, et vanal heal Inglismaal on puhtuse pidamisega probleeme. Nimelt selgus ühest sealsest uuringust, et mõned eriti räpased britid vahetavad oma voodipesu vaid kolm korda aastas.


Pool miljonit britti tunnistas, et peseb oma voodilinu umbes kolm korda aastas, iga kuues küsitletu aga vastas, et ootab voodipesu vahetamisega vähemalt kuu, kirjutab Telegraph.

Ekspertide hinnangul võib ühes räpases voodis elada kuni kümme miljonit voodilutikat, rääkimata seal leiduvatest surnud naharakkudest ja tolmulestadest, mis kokku võivad moodustada kuni kümnendiku ühe pesemata padja kogukaalust.

Uuringust selgus ka, et kõige mustemad voodilinad on alla 25-aastastel noortel, samal ajal kui üle 55-aastased vahetavad voodipesu keskmiselt kolm korda kuus.

Tervisespetsialisti Lisa Ackerley sõnul on pesemata voodilinad hea kasvulava igasugustele haigustele. Ning kui mõelda, kui paljud britid voodis süüa armastavad - pole siis ime, kui voodist saab tõeline bakterite, viiruste, higi ja karvade miiniväli, mis võib näiteks astmat tekitada.

Tüüpilises kasutatud voodimadratsis elab lisaks ka 100 000 kuni 10 miljonit tolmulesta.

«Voodiriiete pesemine nõuab küll aega ja vaeva, kuid vähendab soovimatute organismide ja lestade hulka, mistõttu oleks soovitatav voodilinu pesta vähemalt kord nädalas,» rääkis Ackerley väljaandele.

Uuringu läbiviijate sõnul on voodi tavaliselt üks kõige rohkem kasutuses olevaid ja ka kallimaid esemeid kodus, mistõttu on hämmastav, et nii paljud inimesed seda puhtana ei taha hoida.

Kui tihti sina voodipesu vahetad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles