Kunstihoones avatakse Enn Kunila maalikogu suurnäitus

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Selts eesotsas pildil oleva Enn Kunilaga kinkis 2008. aastal KUMU kogudesse Eerik Haameri 1964. aastal valminud maali "Mere põhi".
Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Selts eesotsas pildil oleva Enn Kunilaga kinkis 2008. aastal KUMU kogudesse Eerik Haameri 1964. aastal valminud maali "Mere põhi". Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Esmaspäeval, 22. veebruaril kell 18 avatakse Tallinna kunstihoones suurnäitus "Kölerist Subbini. 150 aastat eesti klassikalist maalikunsti Enn Kunila kogust", mis on oma 85 maaliga Eesti ühe olulisema erakollektsiooni esimene nii ulatuslik tutvustus.


Näitusel on esindatud eesti klassikalise maalikunsti olulised autorid Johann Köler, Eduard von Gebhardt, Oskar Hoffmann, Amandus Adamson, Paul Raud, Ants Laikmaa, Andrei Jegorov, Konrad Mägi, Alfred Hirv, August Jansen, Roman Nyman, Konstantin Süvalo, Nikolai Triik, Johannes Greenberg, Paul Burman, Jaan Grünberg, Ants Murakin, Ado Vabbe, Kristjan Teder, Aleksander Vardi, Adamson-Eric, Johannes Võerahansu, Richard Uutmaa, Alfred Kongo, Eerik Haamer, Valdemar Väli, Richard Sagrits, Lepo Mikko, Endel Kõks, Elmar Kits, Evald Okas, Linda Kits-Mägi, Henn Roode ja Olev Subbi.

Näituse kuraator on Harry Liivrand ja kujundaja Olev Subbi.

"Ettevõtja ja kunstimetseeni Enn Kunila eesti maaliklassikale keskendunud kogu kuulub Eesti parimate hulka," märkis kunstihoone juhataja ja näituse kuraator Harry Liivrand. "Kunila kogus avaneb maalikunst meie ees peamiselt esteetilise nähtusena, hiilgava maalikunstikeskse mänguna koloriidi ja kunstiajalooga. Näituse visuaalse keskpunkti ja sisuliselt programmilise telje moodustab Konrad Mäe kaheksast suurepärasest maalist koosnev komplekt."

Liivranna sõnade järgi peegeldab ja fikseerib Kunila kogu koostamise printsiip eesti maali ajaloo lineaarset arenguteed. Enn Kunila kunstikogust leiab šedöövrite kõrval eesti kunstiajaloo märgilisi või ühe autori loomingus erandlikke töid.

"Usun, et Eesti suuruses väikeriigis on iga suurem kunstikogu ka rahvuskultuuri osa," kirjutas Kunila oma viimase raamatu eessõnas. "See aga tähendab, et kollektsionääril pole mitte ainult õigus, vaid ka kohustus avada oma kogu avalikkusele: kunstiteadlastele, uurijatele, ennekõike aga laiemale publikule. Olen soetanud oma kollektsiooni vaid need maalid, mis mulle väga meeldivad, ega ole kunagi ühtegi tööd müünud."

Enn Kunila on tööstus-, kaubandus- ja kinnisvarainvesteeringute grupi NG Investeeringud üks juhte ning AS Liviko, AS Balbiino ja Tallinna Kaubamaja Kinnisvara ASi nõukogu esimees ning Eesti Toiduainetööstuse Liidu volikogu esimees.

Näitus "Kölerist Subbini. 150 aastat eesti klassikalist maalikunsti Enn Kunila kogust" jääb Tallinna kunstihoones avatuks 24. veebruarist 1. aprillini. Kunstihoone on selle näituse puhul erandina avatud K-P 12-20. Igal neljapäeval kell 17 ja laupäeval kell 13 toimub näitusel tasuta ekskursioon kunstiteadlase juhtimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles