Austraalias on populaarne olla «kangatarian»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias on populaarne olla kangatarian
Austraalias on populaarne olla kangatarian Foto: AFP / Scanpix

Austraalias on esile tõusnud uued dieedipidajad «kangatarian`id», kelle menüü koosneb vaid puu- ja juurviljadest ning kängurulihast.

Aasta tagasi Sydneys algatatud liikumine propageerib känguruliha, mis olevat tervislik ja keskkonnasõbralik võrreldes näiteks looma- või sealihaga, kirjutab abc.net.au.

Sõna «kangatarian» tuleneb sõnadest «kangaroo» (känguru) ja «vegetarian» (taimetoitlane).

Sydney ülikooli teadlase, känguruliha pooldaja Peter Ampti sõnul ei ole soovitatav nende loomade liha söömine, keda on koheldud vägivaldselt.

«Kuid kängurud on vabad loomad ning nende tapmine humaanne. Nad lastakse maha tavaliselt ühe lasuga pähe. Ka toituvad kängurud taimsest toidust, mis on puhas ega sisalda kemikaale,» selgitas Ampt.

Ta jätkas, et kängurud tekitavad märgatavalt vähem metaangaasi kui näiteks lambad ja lehmad.

«Paljud austraallased on hakanud end «kangatarian`iteks» pidama. Uuring näitas, et umbes 20 protsenti rahvastikust sööb känguruliha regulaarselt,» lausus teadlane.

Ampti kinnitusel sisaldub känguruliha vähe rasva, see on südamele kasulik ning aitab kolesterooli kontrolli all hoida.

Juba 2008. aastal soovitas Austraalia kliimamuutusekomisjon elanikel vahetada lambaliha känguruliha vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles