Traditsioonilised vastlatoidud

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlakuklid
Vastlakuklid Foto: Sille Varblane

Hernesupp


800 g (1 pakk) poolikuid herneid


2 dl odrakruupe


2 porgandit


1 sibul


4 l vett


1 kg suitsukonte


2 spl soola


Mulle meeldib supp, milles herned on nii pehmeks keenud, et neid pole nähagi, sestap panen herned ja odrakruubid eelmisel õhtul vette likku. Enne keetmist valan vedeliku pealt ära.



Kõigepealt ajan suitsukondid veega keema, siis lisan kruubid, herned ning praetud porgandi- ja sibulatükid. Maitsestan soolaga.



Kui supp hakkab valmis saama ja kondiliha on pehme, tõstan kondid välja ja panen neilt eemaldatud liha supi sisse tagasi. Keedan 3 tundi.

Vastlakuklid

Eelkergitusega pärmitaigen
Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama), lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi ja 400 g jahu.

Sega lusikaga ja jäta 20 minutiks kerkima. Võta munad ja õli külmkapist välja soojenema. Pärast seda lisa taignale kaks lahti klopitud muna, 1 tl soola, umbes 450 g jahu ja 1,5 dl õli.

Sega mikseri taignakonksudega, kuni nõu keskel moodustub pall. Lase kinni kaetult kerkida (olen toidukile peale pannud) soojas kohas, mitte kuumal pliidiplaadil - pigem selle kõrval kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!

Vastlakuklite tegemiseks võta taignast käega ühe kukli jaoks vajaminev tükk, pane vasakusse peopessa ja hakka paremaga selle peal ringikujulisi liigutusi tegema, nagu plastiliinist tehakse mune.

Siis pane kuklid 200-kraadisesse ahju. Kui aega on, võib lasta neil enne ahju panekut pannil veel 15 minutit kerkida.

Küpsenud jahtunud saiakestel lõika kaas pealt, õõnesta ka veidi sisu välja, sega vahukoorega ja pane tagasi kuklisse, vahukooretups peale ja lõpuks kaas.

www.toidupildid.blogspot.com

Copy
Tagasi üles