Zimbabwe saja miljardi dollariga saab osta kolm kanamuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe saja miljardi dollari väärtusega sedel
Zimbabwe saja miljardi dollari väärtusega sedel Foto: AFP / Scanpix

Aafrika riigis Zimbabwes käibele lastud saja miljardi dollarilise sedeli eest saab osta kolm kanamuna.

Samas on selle kummalise rahatähe väärtus eBays mitmekordne, võrreldes selle ostujõuga tarbekaupadest puudust tundvas riigis, kirjutab STT.

Zimbabwe saja miljardi dollari ametlik kurss selle nädala alguses oli neli USA dollarit (40 krooni), kuid eBays oli see juba 80 dollarit (792 krooni).

Zimbabwes saab selle rahatähe eest kas suure leiva või siis kolm kanamuna, seda muidugi juhul  kui neid toiduaineid poes on.

President Robert Mugabe juhitud riigis on majanduslik olukord pidevalt halvenenud. Töötuid on 80 protsenti tööealisest elanikkonnast.

Majanduskaose põhjuseks peetakse Mugabe maareforme, milles valgetele kuulunud suurfarmid jagati Mugabe toetajatele. Tootmine kukkus kokku ja samas on ka Mugabe positsioon kõikuma löönud.

Pärast 29. märtsi valimisi tekkinud poliitilise ja majandusliku kaose tõttu on hinnad kerkinud iga päevaga.

Praeguseks ei ole miljoni dollari väärtusega rahatähtedega peaaegu enam mitte midagi peale hakata. Kuna ajalehepaber on kallis, kasutavad inimesed neid rahatähti tuletegemiseks.

Firmad on uksed sulgenud, kuna ei ole kliente ega tellimusi. Inimestel ei ole elektrit, bensiini ega vett.

Majamüügitehinguid tehakse summadega, mille taga on 15 nulli ning usutakse, et suuremate kaupade hinnasiltidel hakkab varsti olema isegi 18 nulli.

Samas on mitmed pangad tunnistanud, et nad ei tule nii suurte summadega enam toime. Raha ülekandmine ühtelt kontolt teisele võib võtta kuni nädala.

Zimbabwes on käibel 27 erinevat rahasedelit, kuid münte mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles