Galerii: tsitrusefestival Prantsusmaal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mentoni tsitrusefestival
Mentoni tsitrusefestival Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Prantsusmaal Mentonis toimub 12. veebruarist kuni 3. märtsini tsitrusefestival.

77. korda toimuva festivali raames saab näha sidrunitest, apelsinidest ning muudest tsitrustest valmistatud skulptuure, edastab AFP.

Mentoni festival egiidiks on «Menton teeb kino», mis on otsene viide nii kuulsale Cannes`i filmifestivalile kui ka Hollywoodi Oscarite jagamisele. Seda iseloomustab ka sidrunitest ja apelsinidest Oscari kuju.

Kujude tegemiseks kulus 145 tonni sidruneid ja apelsine.

Lisaks skulptuuridele on mitmeid tsitruste näitusi, kus saab neid nii vaadata, süüa kui ka osta.

Tsitrusefestivali algatajaks 1895. aastal olid kohalikud hotelliomanikud, kes tegid linnavalitsusele ettepaneku luua talveperioodil turistide kohale meelitamiseks mingi üritus.

Hotelliärimehed pakkusid välja, et see võiks olla näiteks midagi puuviljadega seotut. Lõpuks langetati otsus tsitruste kasuks.

Esimene festival toimus 1896. aastal ja sinna saabus märgatav hulk külalisi. 19. ja 20. sajandil oli jõukama rahva seas heaks tooniks veeta talv Côte d’Azur`il, kuna seal on talv soe ja pehme.

Paljud kuningad, printsid, aristokraadid ja kunstnikud ostsid sinna endale puhkemajad.

1902. aasta tsitrusefestivali paraad tõmbas kohale eriti palju huvilisi, kuna  siis toimus esimene ilutulestik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles