Mai Loog: tiiger toob armu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Loog
Mai Loog Foto: Pm

Tahan minna homme Hiinalinna ja osta õites kirsioksi, mulle meeldib oma kodu uueks aastaks kaunistada.

Olen harjunud seda tegema lapsepõlvest peale. Meil Vietnamis algab ju ka uus aasta, rääkis Cathy uneleva naeratusega. Ameeriklannast jurist Cathy on pärit Californiast, tema vanemad Vietnamist Saigonist, nende vanavanemad omakorda Hiinast.



Öeldakse, et bangkoklased on 90 protsendi ulatuses tegelikult hiinlased, kuid passis on neil tai nimi, emakeeleks tai keel ja meelsuseks tai meel. Hiina kombed on aga au sees ja hiina uue aasta tulek Bangkokis suursündmus ja mitteametlik püha.



Tähtis on oma kodu ja töökoht kevadpühaks puhtaks pesta ja kraamida. Linnatänavail võib näha seebi ja harjaga poeesiseid kõnniteid pesevaid näitsikuid, ka aknaklaasid ja uksekäepidemed lüüakse läikima. Kõikjal hõljuvad kuldsed ja punased hiina laternad, toidupoodides kõrguvad apelsini- ja mandariinimäed, šikis Emporiumi kaubamajas on aga avatud hirmkallite tiigrimaalide näitusmüük.



«Ma teadsin juba mitu kuud tagasi, et seekord tuleb uus aasta valentinipäeval, 14. veebruaril,» jätkas Cathy, silmad veekalkvel. Ta pole ainus mu sõber, kes pühvliaastal oma elukaaslasest lahku kolis. «Usud sa, et nüüd tuleb armastuse aasta? Mina usun!» naersin talle vastu. Cathy tumepruunid silmad läksid suuremaks ja neisse ilmus sära: «Ma pole sellele mõelnud, aga tõesti, äkki?!»



See pühapäev tuleb Bangkokis eriline. Pered on koos, et süüa ja uut aastat vastu võtta, lastele jagatakse punaseid rahaümbrikke. Linna noored aga kingivad üksteisele punaseid roose, südameid ja karukesi.



Läänest imporditud valentinipäev on loomult mitteromantilises Aasias megapopp.  Poe- ja restoraniomanikest on lausa kahju, kahe veebruarikuise rahaveskipäeva asemel on sel aastal vaid üks. Kuid Bangkoki noored ja romantilised on sel pühapäeval õnnelikud: tiigriaasta algab heaendeliselt armastuse tähe all. Miski pole juhuslik ja taid juba juhuseid lugeda oskavad. Tuleb vaid neisse uskuda.



Mai Loog on filosoofiadoktor ja kirjanik, kes elab juba kolmteist aastat Tai pealinnas Bangkokis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles