Sauga rajad ootavad suusatajaid

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga suusarajad sõitis sisse ja nende eest hoolitseb Andres Mõis (paremal). Jaan Stolts on üks neist, kes Mõisa tehtust rõõmu tunneb ja seda kiidab.
Sauga suusarajad sõitis sisse ja nende eest hoolitseb Andres Mõis (paremal). Jaan Stolts on üks neist, kes Mõisa tehtust rõõmu tunneb ja seda kiidab. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Sauga vallas on valatud avar liuväli ja rajatud hulk kilomeetreid suusaradu; nii uisuplats kui Hirvepargi elurajoonis asuv suusarada on kasutada ka pimedal ajal.


„Tegin vallale ettepaneku, vald oli nõus õlga alla panema, nüüd oleks vaja vaid sõitjaid," tõdes Andres Mõis, suusarajad sisse sõitnud ja nüüd neid sõidukorras hoidev Sauga vallavolikogu liige.

Kui Hirvepargi elamurajooni ehk Hirvela ning Tallinna maantee vahele jääval lagendikul on sees nii lai vabatehnika rada kui klassikasõidu jälg, on Sauga alevikust teisele poole jäävad rajad tagasihoidlikumad.

„Metsa vahele ei saa laia teha, seal ongi rohkem selline matkajate rada," märkis Mõis selle arvata nelja-viiekilomeetrise ringi moodustava suusajälje kohta.

Ometi pole jutuks rada üldse mitte räätsadega tatsamiseks, neil annab hagu anda et vähe pole.
„Mul on hea: astun uksest kohe rajale ja lähen metsatiirule," nentis Saugas Keskuse ja Lepalinnu tee ristil elav Jaan Stolts. „Õhtul ajan Hirvelas - seal on valge - veel kolm-neli ringi otsa: Hirvela on rohkem neile, kes tahavad trenni teha või kiiremini sõita."

Hirvela ring on hea veel selle poolest, et sinna sõitma tulla on linnainimeselgi lihtne: Jänesselja bussipeatus on kohe raja kõrval.
„Astud bussist välja, hüppad suuskadele, teed oma tiirud ära ja koju tagasi," märkis Mõis.
Seejuures on Sauga rajad Vana-Pärnu ja Rääma suusahuvilistele hoopis lähemal, kui seda on Raeküla omad.

Liiati ei pea Hirvela laiale ringile sõitma üksnes bussi või autoga, sinna annab kohale suusatada. Mööda enne mainitud nelja-viie kilomeetri pikkust metsarada, mis möödub nii vanast lennujamast, sealt, kust ennevanasti väljus Kihnu lennuk, Aide autokooli õppesõidu platsi väravast kui Eametsast.

Küll tuleb suuskuril enne Hirvelale jõudmist sibada üle tiheda liiklusega Tallinna maantee.
Juba pikka aega otse vallamaja kõrval valmis uisuplatsi kohta ütles Mõis, et kohal on menu. Kui päeval valitseb seal vaikus, siis pärast koolitunde on seal paras möll.

Mõisa hinnangul on parimatel õhtutel liuväljal paarikümne poisi ringis, kelle lemmiktegevus on hokit mängida.

„Ajavad kepiga litrit taga, nii et jääpuru lendab," muigas Mõis. „Väravaid pole, aga need tehakse lumepallidest."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles