Alexandre Dumas' kuulsad teosed kirjutas varikirjutaja?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexandre Dumas
Alexandre Dumas Foto: Wikipedia.org

Prantsuse kirjandusasjatundja käis välja skandaalse väite, et Alexandre Dumas ei kirjutanud täielikult ise oma kuulsaid kolme musketäri ja krahv Monte Cristo lugusid, vaid tal oli selleks palgatud varikirjutaja.

Claude Schoppi sõnul kasutas kirjanik «nègre`t» ehk assistenti, kes oli tegelikult romaanide põhiautor, kirjutab The Telegraph.

«Minu uuringud näitasid, et «neljas musketär» oli Auguste Jules Maquet, mees, kes tegelikult uuris arhiividest kuulsate musketäride kohta ning raius d`Artagnani, Athose, Porthose ja Aramise kirjanduslukku,» selgitas Schopp.

1830. aastatel püüdis näitekirjanik Maquet oma teoseid avaldada, kuid tal ei avanenud võimalust.

«Sa kirjutasid meistriteose, kuid me ei saa seda sinu nime all avaldada. Vajame kuulsat nime,» selgitas kirjastus.

Teine kirjanik Gérard de Nerval viis Maquet` kokku Dumas`ga. Dumas`l paluti Maquet` töö üle vaadata ja see ilmuski juba kuulsust kogunud kirjaniku nime all.

Üsna varsti pidi Dumas võlausaldajate eest Itaaliasse Firenzesse kolima. Siis palus ta Maquet`i, kas ta võiks raha saamiseks mõne tema teose oma nime all avaldada.

1841. aastal ilmuski raamat «Le Chevalier d`Harmental», mille tegelikuks autoriks oli Maquet.

See oli kahe mehe pikaajalise koostöö alguseks. Maquet käis välja idee ja süžee ning Dumas lisas omalt poolt nüansse.

Dumas maksis Maquet`le ta varjatud loomingu eest üsna suuri summasid. Kaks meest kirjutasid kahasse nii musketäride lood kui ka «Krahv Monte Cristo».

Schoppi sõnul on olemas dokumendid, milles Dumas tunnistab, et Maquet on kaasautor. Maquet aga ei soovinud end avalikustada ning keeldus Dumas' pakkumisest, et ka tema nimi pannakse autoriks.

1858. aastal aga rahaprobleemide tõttu meeste koostöö lõppes.

Maquet andis Dumas´ kolm korda kohtusse. Siis ei soovinud ta enam ainult raha, vaid enda autoriks tunnistamist. Kohus määrast, et Dumas peab võla tasuma, kuid bestselleriteks saanud raamatutele siiski Dumas' kõrvale Maquet' nime autorina ei lisatud.

Maquet on maetud Pariisi Père-Lachaise kalmistule ning ta hauamonumendil on mainitud «Kolme musketäri», «Krahv Monte Cristot» ja «Kuninganna Margot'd».

Dumas haud seevastu asub Pantheonis, kuhu on maetud Prantsusmaa rahvuskangelased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles