Nägemata metsadest inspireeritud pildid

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Kalli Kalde raamatuillustratsioonide näitus jääb Viljandi linnagaleriis avatuks kuu lõpuni.
Kunstnik Kalli Kalde raamatuillustratsioonide näitus jääb Viljandi linnagaleriis avatuks kuu lõpuni. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Reedel pani kunstnik Kalli Kalde Viljandi linnagaleriis üles oma raamatuillustratsioonide näituse.


See on tema teine näitus Viljandis. Esimene oli 13 aastat tagasi Kilpkonna galeriis.


Suured ja värvirohked pildid kaunistavad Jaan Kap­linski mullu ilmunud romaani «Lahkujad», milles mutantolevuste pilgu kaudu avaneb lugejale inimesekeskset maailmavaadet kritiseeriv arusaam keskkonnast, mida inimkond püüab vormida oma näo järgi, seda samal ajal rumalalt hävitades.

Koos metsadega kaome ka meie
Mets on kogu romaani läbiv teema.
«Mets, loodus on nagu inimese ema,» kirjutab Kaplinski «Lahkujates».
Ja raamatu lõpu poole: «Me vaikisime natuke aega ja siis ütles ta: «Ma tean, mis sind vaevab. See vaevab mind ka. Me kõik tuleme metsast ja kui metsad kaovad, kaome ka meie.»»

Selle kohta, kuidas ta Jaan Kaplinski teoseid illustreerima ja viimasel ajal ka kujundama on sattunud, rääkis Kalli Kalde, et nad mõlemad elavad Põlvamaa metsade vahel. «Mina elan Prangli külas ja Jaan Kaplinski Veskimõisal.»

Kunstnik ütles, et tal oli palju aega näitusel olevaid pilte teha, sest tekst venis.
«Raamat algab sellest, et kunstnik saab käsikirja ja loeb selle läbi. Siis saavad kokku kolm osalist: kirjanik, kunstnik ja kirjastuse esindaja. Kõik räägivad, kuidas nemad asja ette kujutavad.»

Ise pole vihmametsas käinud
Kalli Kalde kiitis kirjastust Tänapäev, kes annab autoritele vabad käed. Raamatu lõpus olevad ühe tegelase igatsuspildid vihmametsast lõi kunstnik vihmametsa nägemata, samuti unistuste ja fantaasia pinnal. «Sel ajal, kui ma neid pilte joonistasin, käis Jaan Kaplinski vihmametsades. Sealt saatis ta mulle fotosid, olen ka neid kasutanud,» rääkis ta.

Näitus jääb lahti kuuks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles