Filosoof: vein muudaks moslemid tolerantsemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filosoof: moslemid peaksid tolerantsuse huvides veini jooma
Filosoof: moslemid peaksid tolerantsuse huvides veini jooma Foto: AFP / Scanpix

Briti filosoofi sõnul peaksid moslemiäärmuslased veini õppima jooma, kuna see muudaks nad tolerantsemaks.

65-aastase Roger Scrutoni arvates aitaks moslemitel maailma positiivsemas valguses näha see, kui nad loobuksid juurdunud kombest alkoholi mitte tarbida, kirjutab The Telegraph. 

«Kõik teavad vana ladinakeelset ütlust In vino veritas (veinis peitub tõde). Kui see kehtib ülejäänud maailma kohta, miks siis moslemid peaksid nii erinevad olema,» lausus filosoof.

Washingtoni ja Oxfordi ülikoolis töötav Scruton on oma seisukohtadega ka varem skandaale tekitanud.

Ta peab end esimeseks, kes on leidnud filosoofilise tõe veini tarbides. Ka kannab ta uus raamat pealkirja «I Drink Therefore I Am» (Joon, järelikult olen olemas).

Scrutoni sõnul ei ole moslemid alati veinivihkajad olnud. Ta tõi näiteks 11. sajandil elanud moslemist filosoofi Ibn Sina (Avicenna), kes olevat öelnud, et «vein on tarkade inimeste parim sõber».

«Moslemid peaksid uuesti õppima veini nautima ning peaksid seda tegema kohe ja kirega,» on filosoofi seisukoht.

Scrutoni arvates on ilma veinita raske tõde leida ning kaasinimeste vastu sõbralik olla.

Filosoofi sellised seisukohad vihastasid moslemeid, kelle jaoks alkohol on haram ehk keelatud.

«Meil tekkis küsimus, kas ta avaldas oma seisukohad kaine peaga või oli alkoholijoobes. Tundub, et see filosoof tahab lihtsalt odavat kuulsust saada. Me ei pea tema seisukohtade üle isegi mõtlema, rääkimata kommenteerimisest,» sõnasid moslemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles