Viljandi fotograaf pani seintele valgusmaalid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutseline fotograaf Jaan Pääsuke üllatas esimese isikunäitusega.
Kutseline fotograaf Jaan Pääsuke üllatas esimese isikunäitusega. Foto: AFP / Scanpix

Kutseline fotograaf Jaan Pääsuke üllatas oma esimese isikunäitusega: ta pani Viljandi kultuurimaja kohvikus üles harjumatu väljanägemisega fotod.


Kapa- ehk vahtplastplaatidele kantud pruunis toonis piltidelt vaatab vastu mitmesuguseid detaile ja figuure, ka naiste figuure. Need oleksid kui fotod, teinud on need ju fotograaf, kuid meenutavad rohkem maale. Väljapanek kannab pealkirja «Mäng valgusega».



Abiks taskulambid

Kohvikut täitva rahva huvi oli suur ning piltide autor Jaan Pääsuke jagas lahkelt seletusi, näidates enda käes olevaid taskulampe, üks kollaka ja teine sinaka valguskiirega.



Ta seletas, et sätib pildistatavad objektid valmis, paneb kaamera statiivil käima ja pintseldab kompositsiooni valguskiirtega umbes poole minuti jooksul. Hiljem jätkub töö arvutis. «Kaamera on üksnes vahend,» lisas ta.


«Seda viisi kasutatakse maailmas üsna palju ja igaüks teeb seda isemoodi,» rääkis fotograaf. «Mul tuli see kuidagi iseenesest.»



Fotoäri omanik Mati Roosalu nimetas Jaan Pääsukese pilte ainulaadseteks. «Praegu on väga moes loodusfotod, kõik pildistavad ning vaatajad on nendest küllastunud, kuigi ilus loodus on alati ilus,» rääkis Roosalu. Seejuures oli ta toeks, et äris fotograafina töötava Jaan Pääsukese tööd viljandlasteni jõuaksid.



Väljapanekut kiitsid kõik, kes teisipäeval olid selle avamisele tulnud. Rahvas näeb paari tosinat pilti kultuurimajas kuu aega.



Kõik algas hobist

«Alguses oli hobi, hobist tekkis kirg, kirg viis tööni ja tööst sai kohustus. Õnneks on säilinud kirg, mis sunnib pilte tegema. Ilma pilte tegemata mina ei saa. Pildistamisest on saanud sõltuvus.» Nii on autor kirjutanud väljapanekut tutvustavas tekstis.



1962. aastal Abja-Paluojal sündinud Jaan Pääsukesest sai professionaalne fotograaf 1983. aastal. 1992. aastast on ta töötanud Maksifotos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles