Galerii: virmaliste värvidemäng Norra taevas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised
Virmalised Foto: TopFoto/SCANPIX

Norra erinevates kohtades sai näha meeliülendavaid vaatepilte virmalistest.

Selle aasta jaanuaris põrkas päikesetuul kokku Maa magnetvälja osadega, tekitades polaaraladel virmalisi, kirjutab AP.

Norra fotograaf Bjørn Jørgensen tegi sellest loodusfenomenist pilte Tromsøs, mis asub polaarjoone lähistel ja Põhja-Norras Lofootide saarestikus.

Fotograafi sõnul oli virmaliste juures domineerivaks roheline värv, kuid tugevamalt oli näha ka purpurset ja sügavpunast tooni.

«Alustasin virmaliste pildistamisega 2001. aastal. Esialgu tahtsin ainult katsetada, kas ja kuidas neid värvidemänge on võimalik tabada. Eriti head fotod sain siis, kui elasin polaarjoone lähistel,» lausus fotograaf.

Virmalised  ehk polaarvalgus on optiline nähtus kõrgatmosfääris  põhja- ja lõunapolaaralade kohal, tavaliselt 90 – 1000 kilomeetri kõrgusel.  Enamasti on virmalised sinakad, kahvaturohelised või punased.

Virmalisi tekitab kosmilise kiirguse, peamiselt päikesetuule mõju  hapniku- ja lämmastikuaatomitele  ning nende esinemissageduse sõltub  Päikese aktiivsusest.  Kõige enam on virmalisi 65. – 70. laiuskraadi kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles