Päevitamine kasvatab meeste seksiisu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevitamine kasvatab meeste seksiisu
Päevitamine kasvatab meeste seksiisu Foto: Mavrixphoto/Scanpix

Austria Grazi ülikooli teadlaste sõnul kasvatab päevitamine meeste seksiisu.

Päike tekitab kehas suures koguse D-vitamiini, mis omakorda tõstab meeshormooni testosterooni taset, kirjutab Daily Mail. 

Lisaks päikesele saab D-vitamiini näiteks ka rasvasest kalast ja lihast.

Teadlased avastasid, et mehed, kelle milliliitris veres oli vähemalt 30 nanogrammi D-vitamiini, oli märgatavalt rohkem ka testosterooni.

Samuti leiti D-vitamiini ja testosterooni taseme vaheline seos.

Nii D-vitamiini kui ka testosterooni tase hakkasid langema oktoobris ning jõudsid kõige madalamale tasemele märtsis. Seda kõike selle tõttu, et talvekuudel on põhjapoolkeral vähem päikest.

«Mehed, kes varustavad oma keha aasta läbi vajaliku D-vitamiini kogusega, ei pea testosterooni taseme languse pärast muretsema. Ka nende liibido on siis aasta läbi stabiilne,» selgitas Hollandis Veldhovenis asuva päikesevalguse uuringute keskuse teadlane Ad Brand.  

Varasemad uuringud on näidanud, et üks tund päikese käes viibimist tõstab meeste testosterooni taset 69 protsendi võrra.

Testosteroon on tähtsaim meessuguhormoon. Meestel mõjutab see hormoon genitaalide arengut  ja tööd, aitab säilitada meeste kehale omaseid tunnusjooni, sperma tootmist ja kvaliteeti ning mõjutab seksuaalsust.

D-vitamiini toodetakse nahas päikese UVB-kiirte toimel. Hea tervise juures olevatel inimestel on milliliitris veres 30 – 60 nanogrammi D-vitamiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles