Mimicry: kavatseme Eesti Laulul läbi lüüa hingelise esitlusega

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mimicry
Mimicry Foto: Mimicry
Täna vastas lugejate küsimustele selle aasta Eesti Laulu üks finalistidest, Mimicry, mille ridades viljelevad ülbet ja agressiivset tantsumuusikat Timmo Linnas, Kaspar Ehlvest, Ivar Kaine, Kene Vernik ja Paul Lepasson.

Tervitaks kogu Mimicry  punti ja küsimus oleks, kunas teie maailma kuulsus tuleb?

Tere! Maailmakuulsus tuleb siis, kui selle oma raske tööga välja teenime. Samas pole kuulsus iseenesest ka eesmärgiks. Eesmärgiks on põneva elu elamine ja nende inimeste austus, keda ise austame.

Mida tähendab väljend «paradigma muutus»?


Eks see sõltub kontekstist, aga ehk on silmas peetud inimkonna mõtteviisi ja –reeglite teisenemist, nö aju operatsioonisüsteemi muutumist, millest viimasel ajal palju juttu on. 

Väga huvitavat muusikat teete, aga kuidas oleks võimalik mõnede lugudega tutvuda?

Meie kodulehel http://mimicry.varjend.com on üleval kaks lugu, samuti leiab meie muusikat Youtube’ist, Myspace’ist ja Last.fm-st (www.last.fm/music/mimicry).

Heia, millal on lootust mõnda Mimicry plaati omada?

Püüame märtsikuuks välja anda kolmeloolise promoplaadi. Päris albumini meeldiks mulle jõuda hilissügisel. Album on väga suur rahaline ja ajaline investeering, selletõttu pole me seda sammu veel astunud.

Kuid muretseda ei tasu, kogu oma salvestatud muusikat jagame me jooksvalt ka täiesti tasuta!

Millal saab Mimicry plaati osta ning Rock Cafes konsertit kuulata? Eile Youtube'st kuulasin ja eriti hea muss on teil. Rääkimata teie karismaatilisest olekust…

Plaadist sai räägitud. Rock Cafesse juhtume kindlasti ka veel palju esinema, kuid praegu on meil kavas ülesastumised Tapperis (29. jaanuaril Jana Kase plaadiesitlusel) ja 12. veebruaril kultuuritehases Polymer (üritusel Pop Tsirkus). Tänud komplimendi eest!

Kas te ei arva, et Mihkel ja Lauri on Tartu kõige seksikamad mehed?

On, kahtlemata.

Tsau Kene, ütle mulle, kas sa oled vaba või hõivatud? Ja milline peaks olema sinu jaoks õige mees?

Hõivatud

Miks Timmo kogu aeg nii palju joob?

Timmo seltskonnaelu on niivõrd tihe ja pingeline, et ta vajab lõdvestumiseks keemilist abi.

LSD- jah/ei?

Täiskasvanud inimesele ei tohiks miski keelatud olla.

Kene meenutab mulle oma olemuselt Islandi lauljat Björki, mida Kene Björkist arvab?

Kene: Björk on samamoodi väga isikupärane muusik, kes on teinud väga ilusat kunsti.

Tahtsin küsida, et milline laul Eesti Laulu konkursilt teile endale kõige rohkem meeldib?

Kaldub tugevalt Malcolm Lincolni «Sireni» poole, kuid ega enne ei saa öelda, kui kõik lood avalikustatud on. Jääme järgmist nädalat ootama!

Kes teie soenguid ja meiki teeb?

Siiani oleme kõike ise teinud. Peamised ilustajad on olnud Kene ise ja bändi sõber Margit Rein. Viimasel ajal on ühinenud tiimiga lausa professionaalne ja väga andekas meigikunstnik Gerda Miller.

Kene, kas oled oma olemuselt ja suhtluselt ka samamoodi «teistsugune», kui su muusika?

Kene: Muusika on kujundanud minu olemust ja vastupidi. Mimicry muusika autor on Paul, mina puhun sinna lihtsalt hinge sisse.

Nimetage oma hetke lemmikartistid palun.

Kene: Fever Ray, The Knife, The Runaways

Paul:
Gogol Bordello, The Presets, Whitey

Esmalt edu palju ja õnne! Väga tore! Ja looming sündigu ikka ja edasi ka kõige kivisema tähe all, sest see toidab ja annab teile alust eristumaks kõigest muust pasast koondnimetusega eesti poppmuusika. Küsimus: Miks te nii tagasihoidlikud olete? Miks ei ole teis rohkem arrogantsi ja muusikas rohkem biiti?

Tänud! Attitude areneb koos ülejäänud komplektiga. Laval toimub siiski teatud näitemäng ja lavaväliselt suheldes püüame ülbusest küll pigem hoiduda. Biiti mõnikord lihtsalt tehniliselt ei mahu lugudesse rohkem. Püüame asja parandada!

Kaua te juba tegutsenud olete? Mis on teie eesmärk?

Mimicry eelkäija Kosmosepoiss sündis aastal 2004, Mimicry nime hakkasime kasutama 2006. aasta lõpus. Praegune koosseis kujunes välja 2009. aasta jooksul.

Eesmärgiks on teha täpselt sellist muusikat, mis meie jaoks maailmast puudu on. Ideaalset peomuusikat, energilist ja eskapistlikku. Tahame jõuda punkti, kus me saamegi ainult muusikaga tegeleda. Eesmärk on vabadus, oma koht maailmas ja enda elu keeruliseks tegemine.

Hei! Kas teil lähiajal mingeid esinemisi ka on tulemas? Kus? Mis? Millal?


29. jaanuaril Tapperis Jana Kase debüütplaadi esitlusel. Uksed kell 20:00, pilet 75.-

12. veebruaril kultuuritehases Polymer üritusel Pop Tsirkus. Pilet 100.-/75.- (viimane pidu, mille päästeamet Polymeris korraldada lubab. Teiste kõrval astub üles ka Eesti Laulu kandidaat Malcolm Lincoln)

Kene, milline sa koolis olid? (põhikool-gümnaasium)? Kas olid populaarne, mis stiil sul oli, mis sind siis huvitas?

Kene: Olin ehtne «Tartu kampsun», üsnagi grunge. Ma kuulasin palju Queen’i ja Black Sabbath’it. Tegelesin igapäevaselt kunstiga. 

Mitu tundi te päevas magada saate? Milline on teie suhtumine kohustuste suhtes - kas hakkate kohe pihta või on «homme on ka aega sellega tegeleda»?

Kene: Mina magan öösel! Alustan oma kohustustega kohe pihta.

Paul: Püüan öösel magada, kuid viimasel ajal magan suvaliselt ja väga vähe. Töö, bändi asjade ajamine ja uue muusika kirjutamine jätab une jaoks üpris vähe aega.

Eee, Kene… Mul on üks väga suur küsimus… Kes sa selline oled?

Kui ma näen sind, siis ma ütlen sulle, kes ma selline olen.

Palju te ühe õhtu esinemise eest raha küsite?

Kindlat hinda ei ole, kõik sõltub üritusest. Kui tahad kuhugi esinema kutsuda, võta ühendust: Telefon: 55 500 289 (Paul) E-post: mimicry@varjend.com

Küsida võib ka siis, kui ürituse korraldamine kindel pole ja vaja maad uurida, me ei hammusta! 

Ja kas te oleksite nõus mängima mängufilmis mõnes klubipubi stseenis?

Kuulame hoolega kõiki pakkumisi. Kontaktinfo eespool.
   
Kene, kas sa ise arvad, et sa pead viisi või kuidas selle asjaga lood on?


Ma usun, et ma pean ülekesmise hästi viisi. Üldiselt sõltub see kuulajast, kas ta tahab aru saad minu laulmisstiilist/viisipidamisest või mitte.

Kas te ei leia, et olete Eurovisiooni jaoks liiga alternatiivse muusika viljelejad?

Eesti peakski Eurovisioonile saatma midagi huvitavat ja omanäolist. Võit polegi nii tähtis, kui võimalus kodumaist head muusikat väljapoole reklaamida ja müüa ning Eesti mainet kujundada. 

Mina tahaksin küsida, et kas tõesti on nii, et kui Eestis tahad «ärriti kuul» olla, siis tuleb ju alati viljeleda elektropoppi ja alati ära mainida, et mulle meeldib Popidiot ka, et siis saabki igast R2 žüriidest läbi? Onjuniieksole? või pole?


Ma arvan, et igast R2 žüriid on palju vähem mingite stiilipiiride järgi otsustamises kinni, kui suurem osa inimesi, kes igapäevaselt muusikaga ei tegele.

Eriti cool on see, kes teeb väga head muusikat, mis on inimestele arusaadav, kuid samas ka värske, üllatav ja isikupärane. Muu pole oluline.

Eesti Laulu konkursile kandideerides meile ankeeti Popidioti-lahtriga ette ei antud.

Millistelt artistidelt inspiratsiooni saate?

Väga paljudelt ja erinevatelt. Viimasel ajal on tugevamateks mõjutajateks olnud The Presets, M.I.A. ja Does It Offend You, Yeah?

Kene, millised filmid kuuluvad Sinu lemmikute hulka?

Kubrick, The Shining....jpt.

Mõne päeva eest võis lugeda kriitikat Eurovisiooni suunas ka Kene poolt. Siit ka küsimus - Miks te sinna siis pürgite? Sellise looga puudub ja lootus Eurovisioonil läbi lüüa?

See kogemus ei saa meid rumalamaks ja andetumaks teha. Lootus sureb viimasena!

Miks just teie laul peaks olema EESTI LAUL?


See on eestlaste poolt kirjutatud laul, milles sisaldub tubli ports eestlase psüühikat ja põhjamaiseid emotsioone.

Millal teie sünnipäevad on?

Kene 29. juuni

Paul 3. veebruar

Jaanus 14. juuli

Timmo 17. juuni

Kui teil on vaba aega ja te ei musitseeri, millega te siis tegelete?

Musitseerimine on ka vabal ajal väga meeldiv tegevus 

Meil on bändis mitu pokkeriässa, tähtsal kohal on ka pidutsemine, kirjandus ja filmid.
      
Kes pundile nime pani?

Paul

Kui suurt rõhku te oma tekstidele panete? Kes tekstid kirjutab?

Tekstid on pigem emotsionaalsed, kui jutustavad. Suurem osa laulusõnadest on Pauli kirjutatud, enda lauldavatele lugudele kirjutab Jaanus ise ka sõnu.

Kes teil bändis siis ametlikult on? Kord jäetakse Kaspar nimekirjast välja, kord Jaanus. Eurolauluga tegev hoopis Ivar. Või ongi selline kuidas kunagi?

Bändis on hetkel Kene, Jaanus, Paul ja Timmo. Ajapuuduse tõttu oli Kaspar sunnitud lahkuma, kuid on võimalik, et tal tekib kunagi jälle rohkem aega. Seni aitab ta meid veidi teistmoodi, kui muusikaliselt.

Ivar on «New» ühe autorina kirjas, sest «New» oli algselt Depoo lugu. Tegelesime sellega aga piisavalt kaua aega tagasi, et mitte mäletada, kes seal mida täpselt tegi. Seepärast läksid igaks juhuks muusika autoritena kirja kõik Depoo liikmed.

Kene, kes sind inspireerib? Kas oled alati sama väljapaistev ja julge olnud?

Enamjaolt inspireerivad mind inimesed. Tänu Teile muutun ma järjest julgemaks.

Kene, kas oled käinud kooris või laulmas kuskil peale superstaarisaate?

Olen laulnud koorides küll, kuid kahjuks ei arenenud ma selles keskkonnas edasi.
      
Kui te nad võidate, mida siis edasi teete?

Kui võidame Eesti Laulu, siis ei jää muud üle, kui Eurovisioonile sõita! Püüaksime kindlasti edu igakülgselt ära kasutada, selline asi annab bändi usaldusväärsusele ka väljaspool Eestit kindlasti palju juurde.

Kuidas teid tabab inimeste põhjendamatult kriitiline hoiak stiilis «Kene ei laula nagu Celine Dion»,«pole varem kuulnud, järelikult on halb», vms? Ning kuidas raskendab see ära tunda asjalikku kriitikat mida endale kõrva taha panna?


Alati õiendatakse. Täiesti suva on ausaltöeldes. Asjalikku kriitikat on väga kerge ära tunda ja see on alati teretulnud!

Kenele üks küsimus - kui palju sa laval ümber kehastud/näitled või on see just sinu tõeline isiksus, mis seal välja tuleb? Te meeldite mulle väga, kõike head!

Kene: Laval ma kehastun ümber sajaprotsendiliselt. Vastavalt tekstile ja muusikale tuleb seda teha, muidu jääb pool mõtet õhku kumisema.

Hei! Kas te annate Järvamaal ka kontserte ja millal?

Järvamaale pole meid esinema kutsutud, kuid kui seal on piisavalt kuulajaid, teeb keegi seda kindlasti. Üldiselt püüame me ise kontserte mitte korraldada, see on väga pingeline ja riskantne töö, mille jätame hea meelega endast andekamatele ja suurema stressitaluvusega inimestele.

Kust tuli teie bändi nimi- Mimicry?

Mimicry (eesti keeles mimikri) on looduses esinev teatavat tüüpi kaitsekohastumus, mille puhul on ühel liigil välja arenenud teisele liigile sarnased välised tunnused. Nö looduse maskeraad. Leidsime, et see sobib popmuusikale ideaalselt.

Kas Jaanus kuulub või ei kuulub ametlikult teie bändi?

Jaanus kuulub ametlikult Mimicry ridadesse.

Kas teie muusika ei ole liiga testsugune Eesti jaoks?

Seda ei saa mõõta. Muusikat saab kõige laiemalt mõõta nii, et kas üks konkreetne lugu meeldib ühele konkreetsele inimesele. Sealt edasi on asi juba statistikas, mis midagi eriti ei ütle.

Meil on Eestis juba korralik arv kuulajaid ja neid tuleb iga päev juurde. Kindlasti muutub ajapikku avatumaks ka eestlaste maitse.

Kuidas sai Depoost ja Kosmosepistest Mimicry?

Kosmosepoisist sai Mimicry 2006. aasta detsembris. Depoo on nii Kosmosepoisi kui Mimicryga paralleelselt eksisteerinud.

Kene, kuidas suhtud Ott Leplandi võitu superstaarisaates?

Hästi

Tere,Kene! Mina arvan, et sa oled üks omapäraseimaid artiste Eestis. Mida sa soovitad noortele artistidele, keda liialt kritiseeritakse? Kas peab alati kriitikat tõsiselt võtma või tuleks vahel õelad märkused lihtsalt alla neelata?

Kriitika on omaette kunst. Objektiivne mõtlemine aitab alati kaasa.

Kene, millega sa oma juukseid hooldad, et need nii ilusad on?

Tihtilugu pesen neid seebiga.

Paul, kes on sinu muusikalised eeskujud/lemmikud?

Kuulan palju väga erinevaid asju, tihti meelega selliseid asju, mis mulle eriti ei meeldi (lootusega midagi uut leida). Kõik need asjad mõjutavad kas või alateadlikult enda loomingut.

Bände on liiga palju, et neid eraldi välja tuua, viimase aja lemmikud olid eespool juba nimetatud. Mimicry muusikat on varem kõvasti mõjutanud veel näiteks Fischerspooner, Felix Da Housecat ja Ladytron.

Päris palju inspiratsiooni saan viimasel ajal filmimuusikast (Bear McCreary, Rob Lane) ja kuuekümnendate estraadist.

Kene, nimeta oma lemmikkirjanikke?

J.London, M. Bulgakov, A.de Saint-Exupery, A.A Milne jpt.

Ansamblilt küsiks nagu Simon Cowell oma talendisaadetes: «What's the ambition?», et kuhu te välja jõuda soovite? Nühite niisama või loodate salamisi, et muusikast saab kunagi teie «leib»?

Loodame jah, et kunagi saaks puhtalt muusikaga tegeledes ära elatud. See poleks kerge elu, kuid vähemalt põnev.

Kene, kas kannad kunstküüni ja kunstripsmeid ja juuksepikendusi?

Ei kanna.

Kas te plaanite ka kunagi eesti keeles laule teha?

Ei välista seda võimalust, samas lähiajal mingit plaani pole.

Kene, kust sa selle räigelt ilusa lillelise pintsaku said?

Ühest Tallinna kaltsukast.

Mida arvate enda kaasfinalistist Iiris Vesikust ja tema laulust Astronaut? Ka tema laul on väga populaarne ja võidab juba südameid. Kas kardate, et teeb teile ära?


Mis siin ikka karta… Me poleks kellegi võidu puhul kurvad. Iirisega õnnestus meil hiljuti lava jagada ja me jäime elamusega väga rahule.

Milline on teie playlistis kõige piinlikum lugu või esitaja, mida teistele väga ei julgeks tunnistada, aga salaja ikka meeldib kuulata?

Julgeme kõik üles tunnistada, maitse üle ei tasu piinlikkust tunda.

Mul on üks nö  naljakas küsimus, aga palun vasta ikka... Kas sa Kene ise saad ka aru kui paganama hästi või kui väga sa meestele peale lähed? (see hääl, see välimus jne. on võitmatu kombinatsioon!)

Võimalik, et alateadvus on seda kummalisel kombel teadvustanud.

Millega kavatsete Eesti Laulus lüüa teisi, sest ma usun, et te kõigile peale ei lähe?

Ma usun, et mitte keegi ei lähe kõigile peale. Kavatseme lüüa hingelise esitlusega.

Kene, ühes oma intervjuus mainisid, et Sul on ka lesbidest austajaid. Kas armuafäär naisega oleks Sinu jaoks mõeldav?

Naised on toredad.

Kene, kas olete leidnud omale printsi, keda olete kaua oodanud ning millal teil on plaanis pere luua?

Jah olen, pereni on veel palju aega.

Kas Timmo on vallaline?

Viimastel andmetel küll. 

Kene, kui suureks pead Superstaari saate mõju esikümnesse jõudmisel?

Usun, et siin ei olnud  Superstaari saatega midagi pistmist.

Kas Eesti Laul või Eurovisioon? On teil plaan tungida pigem eestlaste südamesse, kui lüüa laineid mujal Euroopas?


Mõlemat peab tegema. Siiani pole me väga palju Eestist väljapoole vaadanud, kuid lähiajal muutub see kindlasti.

Miks väidate, et teete ülbet ja agressiivset tantsumuusikat, kui varem on juttu olnud süntpopist ja tegelikult tantsida ka eriti ei saa selle järgi?

Inimesed ja bändid muutuvad. Kunagi veel varem oli juttu ka 8-bitist ja VGM-st. «New» pole tõesti eriline tantsulugu ega ka kuskilt otsast agressiivne, kuid nagu me öelnud oleme, ongi see meie jaoks veidi erandlik eksperiment.

Tule laivile, kuuldavasti ajavat meie muusika viimasel ajal isegi indimehed tantsima!

Kuula-vaata Mimicryd SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles