Tuhamäest tehakse spordikeskus

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskus kotkalennult.
Keskus kotkalennult. Foto: www.tuhamagi.ee.

Tuleval aastal saab Kiviõli tuhamäest, Baltimaade kõrgeimast tehismäest tipptasemel suusa-, moto-, ratta-, seiklus- ja tervisespordikeskus.


Sellekohase ühiste kavatsuste protokolli allkirjastasid kolmapäeval, 27. jaanuaril kultuuriministeeriumis SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus, kultuuriministeerium, Eesti suusaliit, Eesti jalgratturite liit, Eesti mootorrattaspordi föderatsioon, SA Eesti Terviserajad, Kiviõli linn ja Ida-Viru maavalitsus.

Rajatav multifunktsionaalne seiklusturismi keskus hõlmab Kiviõli linna põhjaservas asuvat Eesti vanimat ja pärast teiste tuhamägede sulgemist Baltimaade kõrgeimat tehismäge ning selle ümbrust, keskuse kogupindala on 80 hektarit.

Keskuse põhiatraktsiooni, 95 meetri kõrgust poolkoksist ja koldetuhast mäge hakati kuhjama 1924. aastal, nüüd on selles Tallinnast 135, Tartust 150 ja Narvast 88 kilomeetri kaugusele jäävas aherainehiiglases 6,3 miljonit tonni mäendeid.

Esimene mõte hakata Kiviõli elanikele pinnuks silmas olnud mäge kasuga kasutama tekkis 2001. aasta jaanuaris, kui grupp lumelauasõpru üritas tuhamäel võsa ja kivide vahel ekstreemseid laskumisi.

Et puudusid rahastajad ja keskkonnaspetsialistideski ei tekitanud mäele millegi tulusa ehitamine vaimustust, edenes idee realiseerimine alguses visalt.
Küll on praeguseks tehtud kõik keskuse rajamiseks tarviklikud uuringud ja saadud kooskõlastused.

Viimastel aastatel on suusanõlvade sobivaks ehitamise käigus teisaldatud 130 000 m³ mäe pinnast, silutud veerud on aga kaetud 10 sentimeetrit paksu kasvupinnasega, millesse külvati muruseeme.
Tasandatud mäerinnakutele on istutatud 1400 mägimändi, mis pakuvad tulevikus külastajatele tuulevarju, eriti mäe tipus, ent pärsivad ka erosiooniprotsesside tekkimist.

Keskuse esimest valminud osa, 26meetrise kõrguste vahega krossirada, on juba usinasti proovitud: nii 2008. kui 2009. aastal peeti seal külgkorvidega mootorrataste MM-etapp.

Aastaid on Kiviõlis peetud ka rahvusvahelisi mootorrataste mäkketõusu võistlusi, mis on kujunenud ekstreemspordisõprade suursündmuseks Eestis ja mida peetakse lausa suurimaks omataoliseks Põhjamaades.
Paraku jäi mullu mäkke tõusmata: Kiviõligi tegemisi kammitseb masu.

Kiviõli seiklusturismi keskuse juhatuse liige Janek Maar ütles, et loodava keskuse eesmärk on saada aastaks 2015 Soome lahe regioonis kõige hinnatumaks aktiivse puhkuse keskuseks, mida külastab aastas 75 000 sise- ja välisturisti.

Keskuse rajamisse on juba investeeritud 19 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles