Vabaajakeskus annab võimu noortele

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortekeskuse prooviruum.
Noortekeskuse prooviruum. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu noorte vabaajakeskus tähistab sel reedel oma esimest sünnipäeva ja ootab pärast pidu noori aktiivsemalt keskuse töös osalema.


Pärnus valmis Eesti uhkeim noortekeskus vabakooli majas endise Slaavi põhikooli tööõpetuse- ja võimlatiivas eelmise aasta alguses.

"Metsa tänaval tegutsenud noortekeskusel Che ja kesklinnas asunud keskusel Force Majore lõppes linnavalitsusega rendileping ja nii otsustati koos linnavalitsusega luua ühine noortekeskus," meenutas Pärnu avatud noorte vabaajakeskuse juhataja Annely Reile. "Kolmandaks osapooleks sai uues keskuses loomulikult Väikese Vabakooli selts."

Esimene aasta kulus katsetamisele

Kunagise noortekeskuse Che, nüüdse nimega MKE kuraator Toomas F. Aru on rääkinud Pärnu Postimehele, et noorte vabaajakeskus on täpselt niisugune, nagu noortel ajaveetmiseks vaja.

Aru oli ülimalt rahul sellega, et ruumide ehitamisel, kujundamisel ja sisustamisel võttis linnavalitsus kuulda nii tema kui Force Majore juhi Ranto Luppi näpunäiteid.
Värske keskus avati pidulikult mullu just 29. jaanuaril.

Juhataja Annely Reile sõnade järgi kulus keskuse esimene aasta suuresti arendustegevusele ja koha sissetöötamisele.

"Ega see aasta kerge ole olnud, oleme katsetanud, mis töötab ja mis mitte," nentis juhataja.

Nüüdseks on keskuses noorte käsutuses klubi-kohvik, galerii, prooviruum, spordisaal, jõusaal ja kinoruum, toimuvad kontserdid, ringitöö ja loengud.

"Sügisel lahkus meie juurest küll Force Majore, kuid juurde on tulnud mitu koostööpartnerit," rääkis Reile. "Meil on välja kujunenud väga hea koostöö Pärnumaa noorteliiduga, MTÜ Caritas Eesti korraldab noore ema kooli ja suureks abiks on meile olnud Shalomi keskus, mis aitas sisustada jõusaali."

Peale eelnimetatute tõstis Reile veel esile MTÜd Oma Koht, mis korraldab keskuse kohvikus teisipäeviti üritust "Place". Korraldajad on tuntud rohkem ülipopulaarse "Proovika" tegijatena. Samuti Reti Üprausi, kes tegeleb kriminaalkaristatud noortega.

"Keskuse kohvikule otsime rentnikku, sest see ei toimi nii, nagu vaja," märkis Reile. "Soovime sellist rentnikku, kelle juures saaksid noored praktiseerida."

Noored saavad rohkem otsustada

Keskuse juhataja kinnitusel on vabaajakeskuse eksistentsi teise aasta märksõna "Noored otsustavad".

"Noored on ise avaldanud rohkem soovi keskuse asjades kaasa rääkida ja nüüd, kui neile on kõik võimalused loodud, nad selle võimaluse ka saavad," lubas Reile. "Tahame jõuda selleni, et noored korraldaksid järjest enam ise kontserte ja muid üritusi, kas või klassiõhtuid siin. Kui kellelgi on mõne ürituse idee, võib alati julgelt rääkima tulla."

Lähituleviku plaanidest rääkides lubas Reile, et kevadel jätkuvad keskuses kindlasti subkultuuride loengud.

"Avasime äsja koosolekuruumis maavalitsuse rahastusel ANK-projekti kaudu saadud uue kodukino süsteemi, mis võimaldab loenguid paremini pidada ja õppefilme näidata," seletas Reile. "Samuti plaanime jätkata filmiõhtutega."

Veebruarist alustab keskuses tänavatantsutrenne JJ Street, märtsist plaanib noortekeskus koostöös saatkondadega kultuuripäevi. Kõneks on olnud Aafrika päev, USA päev, Taani päev ja Slaavi päevad. Taas on tulemas järjekordne kirbulaat.

Sel reedel toimuva esimese sünnipäeva pidustused algavad avatud noorte vabaajakeskuses aga juba kell 13 päeval, kui pidulikule vastuvõtule on oodatud linnavalitsuse ja maavalitsuse esindajad ning koostööpartnerid.

16-18 tervitavad Port Artur 2 linlasi DJ Local, JJ Street tantsijad ja kitarrist Olle Nõmm.

Õhtu kulmineerub kell 20 noortekeskuse klubis algava tasuta peoga, kus on kõiki külastajaid ootamas üllatus.

Peol esinevad Suund on Pluuto, J.O.K.K., Shirubi Ikazuchi ja Silveretta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles