Norras kogutakse Ikea toetuseks allkirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norrakatel on Ikea kaubamajadest puudus käes.
Norrakatel on Ikea kaubamajadest puudus käes. Foto: Scanpix Sweden

Rootsi mööblikontsern Ikea plaanib Norrasse viie uue kaubamaja ehitamist, kuid ometi ei ole see norrakate jaoks piisav number. Nüüd on sealmail käivitunud lausa eraldi aktsioon - «Andke meile Ikea!»


Norra oli esimene riik, kuhu mööblipood Ikea Rootsist kunagi laienema hakkas, kirjutab E24.se. Aasta oli siis 1963. Ka praegu kuuluvad kaks Oslos asuvat Ikea kaubamaja maailma kõige suurema läbimüügiga Ikea kaupluste hulka.

Kuid ka kaugel Põhja-Norras on rahvas endale ammu oma Ikeat ihanud. Esimene rahvaaktsioon mööblipoe saamiseks toimus juba 2003. aastal. Toona lõppes asi sellega, et Ikea pani käiku erilennukid, mis kliente Trondheimi toimetasid.

Ikeas ostlemisest on saanud lausa norrakate rahvuslik spordiala ning ühtlasi sümbol, mis eristab urbaniseerunud elu hõreda asustusega maapiirkondadest.

Kõige värskema toetusaktsiooni käivitaja Kim Hauglidi sõnul on Ikea tooted ühtaegu eksklusiivsed, kuid samas tarbijasõbralikud. Disain ja odav hind on Ikea edu aluseks nii Norras kui mujal maailmas.

Ikea toetusaktsioon on Norras kogunud juba üle 30 000 allkirja, nüüd jääb vaid üle oodata, millal Eestis Ikea avamiseks üldrahvalikke aktsioone korraldama hakatakse.

Teada on, et Ikea üheks nõudeks kaubamaja ehitamisel on võimalike klientide arv. Nõnda peaks tulevase mööblipoe lähedal, kuni kahetunnise autosõidu kauguses elama vähemalt 300 000 inimest.

Kui vaid seda nõuet vaadata, siis peaks Eesti kvalifitseeruma küll. Nõnda pääseksid sajad eestlased Soome ja Rootsi Ikea kaubamajade vahel loksumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles