Tammsaare rahvamatk ootab talve nautima

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare rahvamatk
Tammsaare rahvamatk Foto: Andrus Eesmaa

Sel laupäeval on Albu valla rahvas korraldamas juba 30. Tammsaare rahvamatka, mille algatas 1978. aastal kirjaniku 100. sünniaastapäeva puhuks Tammsaare-nimeline kolhoos.


Kümme aastat on matkalisi Järva-Madiselt Tammsaare muuseumi kaudu Vargamäel Simisalu poole teele saatnud Albu valla kultuurijuht Malle Lomp. «Matkaline olen 1983. aastast,» lisas ta.

Selles suhtes, et matkatava nii kaua püsinud on, kaldub Lomp arvama, et oma osa on siin kindlasti Anton Hansen Tammsaare nimel. «Ta on meie rahva lemmikkirjanikke,» lausus ta. «Vargamäe on ju ilus koht ka, nagu Kodru rabagi, nii et kes korra on käinud, tulevad jälle tagasi.»
Lomp tunneb heameelt, et tänavune talv on meid lumega õnnistanud, mistõttu on võimalik ette võtta retke Järva-Madiselt vallamaja juurest üle Kodru raba ja suunduda muuseumist läbi metsa üle Jägala jõe Simisalusse. «Saan ajab jäljed sisse, et põhi kõva oleks, nii et saab suusatada ja ka jälgsi matkata,» ütles ta.

Nagu ikka, ootavad matkalisi raja eri punktides väikesed üllatused ning Simisalu matkakodus matkasupp ja soojendavad tegevused. «Olen alati öelnud, et matk on matk, millest ei tasu tsirkust teha,» arutles Lomp. «Kui inimene on selle kaheksa kilomeetrit ära käinud, ei igatse ta enam midagi füüsilist teha, seetõttu tuleb RMK matkakodu kaminasaali loodusfilme näitama.»
Korduvmatkajail soovitas Lomp mitte koju unustada matkajakaarti, kuhu järjekordne tempel võtta. «Nende vahel, kes on käinud viis korda, loosime välja auhindu,» lisas ta.

Tammsaare rahvamatk algab Järva-Madiselt vallamaja eest laupäeval kell 12, enne seda teeb A. H. Tammsaare nimelise Albu valla kirjanduspreemia žürii teatavaks tänavuse laureaadi.
Kolmandat aastat alustab rahvamatk Järvamaa spordiliidu sarja «Liikumist ja sporti harrastav Järvamaa». (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles